Evropa Ivet Lundi simbol otpora nacizmu

Francuska heroina iz Drugog svjetskog rata preminula u 103. godini

Ivet Lundi, pripadnica francuskog Pokreta otpora koja je preživjela strahote nacističkih koncentracionih logora nakon što je pomagala Jevrejima da pobjegnu iz okupirane Francuske, umrla je u 103. godini.

Najmlađa od sedmoro djece iz poljoprivredne porodice, Lundi je bila profesorica u školi tokom okupacije, a radila je i u gradskoj vijećnici, što joj je omogućilo da se pridruži mreži otpora poznatoj kao Possum Escape Line.

Od 1940. godine dobavljala je lažne dokumente za Jevreje, muškarce koji su bježali od nacističkog programa prisilnog rada STO u Njemačkoj, i izbjegle ratne zarobljenike koje je njen brat Džordž krio na svojoj farmi.

Gestapo je uhapsio u školi gdje je radila u junu 1944. godine. Lundi je tada imala 28 godina.

Bila je zatvorena u Ravensbruku, nekih 80 kilometara sjeverno od Berlina, jedinom kampu rezervisanom za žene i djecu.

Pričala je da nikada neće zaboraviti dehumanizaciju koju je tamo doživjela od samog početka, kada je bila prisiljena da se skine ispred SS policajaca.

“Tijelo je golo, a mozak je paralisan. Poput rupe ste, rupe u kojoj je velika praznina, a ako pogledate oko sebe praznina postaje sve veća”, prisjećala se Ivet.

U intervjuu u francuskom dnevnom listu Le Parisien 2009. godine, rekla je: “Nikada neću zaboraviti vrisak i plač u noći od žena koje su izgubile svoju djecu.”

Teškoće će trajati skoro godinu dana dok je nisu poslali u radnu jedinicu Kommando blizu Veimara – koju je ruska vojska oslobodila u aprilu 1945. godine.

Prošlo je skoro 15 godina nakon njenog oslobođenja prije nego što je počela da govori o svojim iskustvima pred francuskim i njemačkim studentima.

Nikad se nije vratila u Ravensbruk, kazavši da je njen povratak u Francusku čisto “čudo”.

Povodom njenog 100. rođendana odata joj je počast drugog najvišeg nivoa Legije časti- Velikog oficira.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Cdm-ovka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cdm-ovka
Gost
Cdm-ovka

Veliko hvala!

Send this to a friend