Evropa

Francuska obilježava Dan pada Bastilje

Makron

Parada se danas održava u Parizu u znak sjećanja na 14. jul 1789. godine kada je tvrđava-zatvor zauzeta tokom Francuske revolucije.

Pored domaćina predsjednika Emanuela Makrona defile posmatraju njemačka kancelarka Angela Merkel, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, odlazeći predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i drugi ugledni gosti, među kojima nema britanske premijerke Tereze Mej.

List Mond navodi da umjesto najavljene predsjednice britanske vlade paradu na Jelisejskim poljima posmatra vicepremijer Dejvid Lajdington.

Kako navodi thelocal.fr, među gostima nema predsjednika SAD Donalda Trampa, koji je bio gost francuskog predsjednika na paradi održanoj 2017. godine, ali se u međuvremenu njihov odnos pogoršao.

Makron je pokazao odbrambene kapacitete EU isticanjem u prvi plan evropske vojne saradnje na paradi povodom Dana pada Bastilje.

Kako navodi thelocal.fr, ova demonstracija vojne saradnje u okviru EU dešava se u trenutku narastajućih napetosti sa SAD.

Obilježavanje Dana pada Bastilje

Dan pada Bastilje se obilježava i širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanstvom.

Biće održan i veliki koncert kod Ajfelovog tornja.

Navodi se da, ipak, današnja parada u prijestonici Francuske ima širi politički značaj pošto je jačanje odbrambene saradnje jedan od glavnih ciljeva koje je Makron postavio u spoljnoj politici, a predsjednik Francuske ne pokazuje bilo kakve znake kolebanja oko toga uprkos narastajućim političkim previranjima u Njemačkoj i predstojećem istupanju Velike Britanije iz Evropske unije.

Francuski sajt podsjeća da je Makron, koji zastupa ideju Evropske incijative za intervencije (E2I) koja bi preduzimala misije izvan nadležnosti postojećih struktura poput NATO, poručio u saopštenju izdatom uoči parade da je evropska saradnja na polju odbrane ključna.

Obilježavanje Dana pada Bastilje

Na Jelisejskim poljima danas će prodefilovati vojne snage devet zemalja koje su pored Francuske dio E2I, uključujući Veliku Britaniju i Njemačku, a nebom će proletati njemački transportni avion A400M, španski C130 i dva britanska helikoptera “Činuk”.

U paradi će učestvovati pripadnici Francusko-njemačke brigada (BFA), koja ima 5.000 ljudi, a osnovana je 1989. kao simbol posleratnog jedinstva Francuske i Njemačke, pa sada proslavlja 30. godišnjicu.

Navodi se da je, uprkos tome, jedan od Makronovioh gostiju na paradi i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, što je znak da je Alijansa i dalje važna francuskom predsjedniku.

Kako navodi francuski sajt, u paradi u centru Pariza učestvuje oko 4.300 pripadnika oružanih snaga, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera.

Makron pokazuje “evropsku vojsku”

Devet učesnika, uz Francusku, Evropske inicijative za intervenciju, osnovane prije godinu dana na Makronovo insistiranje s ciljem razvoja “zajedničke strateške kulture”, biće predstavljene na paradi – Belgija, Velika Britanija, Njemačka, Danska, Holandija, Estonija, Španija, Portugal i Finska.

Nakon parade, Makron će doručkovati s predsjednicima Finske, Portugala i Estonije, Saulijem Ninistom, Marselom Rebel de Sousom i Kersti Kaljuaid.

U gradovima su predviđeni vatrometi, iako se Francuska i dalje oporavlja od niza terorističkih napada od 2015. godine kada je stradalo nekoliko stotina osoba.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Poslije toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrijednosti – sloboda, jednakost i bratstvo (liberte, egalite, fraternite).

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
brat Djakomo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
brat Djakomo
Gost
brat Djakomo

Mi smo juče proslavili pad Neovisne Crne Gore!

Send this to a friend