Evropa

Francuska ograničava broj alpinista koji će moći da se penju na Mon Blan

Foto: Twitter

Francuska će od sljedeće godine ograničiti broj alpinista koji se dnevno smiju popeti na najviši vrh, Mon Blan, saopštio je lokalni zvaničnik.

Dnevno će 214 penjača imati pravo da pokušaju da se popnu na Mon Blan, a to je jedna od nekoliko mjera koje su preduzete kako bi se ograničila prevelika gužva.

U posljednje vrijeme sve su veći strahovi u Francuskoj zbog broja alpinista tokom ljeta na Mon Blanu (4810) koji se dugo godina smatrao najvišim vrhom Evrope. Danas se najvišim vrhom smatra Elbrus (5642) na Kavkazu.

Mon Blan predstavlja izazov za mnoge penjače, a ove godine planina je uzela već 16 žrtava. Prošle godine 15 ljudi je poginulo u pokušaju da se popnu na vrh.

“To je teška odluka, ali i dobra odluka, jer uspon na Mon Blan nije sličan drugima. Morate biti pripremljeni”, rekao je Žan Mark Peljeks, gradonačelnik Sen Žervea, mjesta iz kojeg počinje najpopularnija ruta za vrh.

Zvaničnici kažu da se na vrh često pokušavaju popeti nepripremljeni planinari, kao i oni sa neprikladnom opremom.

Ove godine na Mon Blan je svaki dan pokušalo da se popne više od 300 ljudi, uprkos riziku od odrona zbog visokih temperatura.

Penjači moraju rezervisati smještaj prije dozvole za uspon

Policija je već ovog ljeta uvela prve mjere i počela da zahtijeva da alpinisti imaju rezervaciju u nekom od planinarskih domova na putu, prije nego što im dopusti uspon.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend