Evropa

Francuski i britanski ribari zaratili zbog školjki: Letjele kamenice, dimne bombe

Ilustracija, foto: Pixabay

Francuski i britanski ribari sukobili su se zbog školjki, a tom prilikom Francuzi su britanske kolege vrijeđali, bacali kamenice i dimne bombe na njih, prenosi BBC.

Sukob se dogodio 12 nautičkih milja od obale Normandije, blizu zaliva Sene.

BBC navodi da se incident dogodio kada je oko 40 francuskih brodova tokom noći protestovalo zbog takozvane “britanske pljačke”.

“Francuzi su pokušali da kontaktiraju Britance kako bi ih ubijedili da prestanu sa ribarenjem, ali su se sukobili. Bacane su i kamenice, ali niko nije povrijeđen”, izjavio je šef Službe za ribolov Normandije Dimitri Rogof.

Neki brodovi su oštećeni u sukobu.

“Za Britance to je otvoreni bar – oni ribare kada hoće, gdje hoće i koliko hoće”, rekao je Rogof.

Kako se navodi, britanski brodovi su imali dozvolu za ribarenje u toj oblasti bogatoj školjkama, međutim njihovo prisustvo je naljutilo Francuze, koji su ih optužili za “besramnu eksploataciju zaliha školjki”.

Zbog incidenta, britanski ribari su zatražili zaštitu vlade, dok se Francuzi žale na gubitak “primarnog resursa”.

Sukob između Francuza i Britanaca oko školjki postoji već 15 godina, a posljednjih pet na snazi je bio sporazum po kome veći britanski brodovi nisu zalazili u tu oblast u zamjenu za više “ribarskih prava”.

Po tom dogovoru, britanski brodovi mogu da skupljaju školjke tokom godine, međutim po francuskom zakonu sezona ribolova na školjke je ograničena u periodu od 1. oktobra do 15. maja.

Send this to a friend