Evropa

Glasanje o sankcijama Mađarskoj

Nakon rasprave o tome predstavlja li politika mađarske vlade prema migrantima, civilnom društvu i drugim pitanjima prijetnju osnovnim evropskim vrijednostima, danas će predstavnici Evropskog parlamenta glasati o aktiviranju Člana 7, prvi put od osnivanja Evropske unije.

Brisel bi tom vanrednom mjerom, kolokvijalno poznatom kao “nuklearna opcija”, mogao Mađarskoj oduzeti pravo glasa u Savjetu EU.

Za to su potrebne čak dvije trećine glasova predstavnika Evropskog parlamenta.

Predstavljajući izvještaj o zabrinjavajućem stanju u Mađarskoj, predstavnica holandskih Zelenih, Džudit Sargentini je upozorila:

“Činjenice ne lažu. Ne mogu zaključiti ništa drugo nego da postoji rizik od ozbiljnog i sistemskog kršenja evropskih vrijednosti koje svi dijelimo. Zbog toga je vrlo bitno da svi članovi ovog parlamenta progovore. Neglasanje je pogrešno jer će se protumačiti kao glas protiv.”

Sargentini se nada da će na današnjem glasanju mjere protiv Mađarske podržati i dio predstavnika Evropske narodne partije (EPP), najjače u EU parlamentu, bez kojih inicijativa nema šanse da prođe.

Orbanova stranka Fidesz je, naravno, i sama članica EPP.

Između ostalog, Orbanovu vladu kritikuju zbog potkopavanja slobode medija, nevladinih organizacija, prava vjerskih i etničkih manjina i izbjeglica, nezavisnosti pravosuđa i univerziteta i zloupotrebe EU fondova.

Sargentini nije bila jedina europarlamentarka koja je prozvala Orbana i njegovu vladu na sjednici.

Gaj Verhofštat, liberalni europredstavnik iz Belgije poznat po svojim oštrim napadima na euroskeptike i populiste u Evropskom parlamentu, odgovorio je na Orbanovu tvrdnju da Brisel želi da “osudi ne samo jednu vladu nego jednu čitavu državu, jedan čitav narod”, i to zemlju “koja je već hiljadu godina dio evropske hrišćanske porodice”.

“Orban nije Mađarska, koja je daleko vječnija nego što ste vi”, odgovorio mu je Verhofštat. Dodao je da bi “danas bilo nemoguće da Mađarska uđe u EU u ovim okolnostima”.

Očigledno je da je Orbanov napad na evropske demokratske tekovine prozvao lider Evropske narodne partije Manfred Veber, koji se kandidovao za narednog predsjednika Evropske komisije.

“Imati atmosferu u društvu gdje kritičari vlade, NVO imaju problema u nastavku rada nije ono u šta EPP vjeruje. Ako kažemo da se generalno morate bojati muslimana i napadati religiju, onda obavljamo posao džihadista koji žele da stvore sukob među našim društvima. Evropa je ideja slobode religije i odvajanja države i crkava. Izmislili smo ljudska prava, a ne hrišćanska prava, na ovom kontinentu”, zaključio je Veber.

Od Orbana se okrenuo i njegov dojučerašnji saveznik, austrijski premijer Sebastijan Kurc, koji je dao do znanja da će europarlametarci iz njegove stranke OeVP glasati za pokretanje postupka protiv Mađarske.

“Ne može biti kompromisa kada je u pitanju vladavina prava. Osnovne vrijednosti moraju biti zaštićene”, rekao je Kurc u intervjuu za austrijsku televiziju ORF u ponedjeljak, a prenosi EUobserver. “Odlučili smo da će austrijski predstavnici u Evropskom parlamentu glasati za aktiviranje procedure predviđene Članom 7 Ugovora o EU”, rekao je.

Sa druge strane političkog spektra, kontroverzni britanski populista i jedan od najzaslužnijih za Bregzit Najdžel Faradž stao je u obranu svog ideološkog saveznika Orbana i zaključio da su Orban i njegova zemlja uvrijeđeni.

“Pridružite se klubu Bregzit, svidjeće vam se”, poručio je Orbanu, a parlamentarnu raspravu nazvao “montiranim procesom”:

“Kakvu god odluku donesete, Mađarska neće popustiti pred ucjenama. Mi ćemo zaustaviti nezakonite migracije i obranićemo svoja prava, ako treba i suprotvno vama. Vidjećemo kakav će biti ishod izbora u maju. Ja mislim da će vratiti demokratiju u evropsku politiku”, zaključio je Orban svoj govor uz glasno odobravanje dijela predstavnika.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovac nazvao je izvještaj predstavnice Sargentini “zavaravajućim, prepunim činjeničnih grešaka i laži” kao i “politički motivisanim” i “očajničkim pokušajem promigracijskih grupa protiv Mađarske”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend