Evropa

Grčka protjeruje ruske diplomate jer su podmićivali političare i sveštenike zbog uticaja na Balkanu

Grčka protjeruje dvojicu ruskih diplomata iz zemlje a još dvojici je zabranjen ulaz u zemlju zbog, kako navode grčki mediji, “miješanja u unutašnje poslove i protivzakonitih djela protiv nacionalne bezbjednosti Grčke”.

Konkretnije, Atina optužuje ruske diplomate da su pokušali da izvuku i šire informacije kao i da su podmićivali grčke zvaničnike, ali da u tome nisu uspjeli.

“Kroz novčane nagrade ruske diplomate pokušavaju da utiču na opštinske zvaničnike, mitropolite u grčkoj pravoslavnoj hijerarhiji i steknu uticaj na planini Atos”, navodi se u grčkim medijima.

Prema najvišim grčkim diplomatskim izvorima, Atina je tražila hitno protjerivanje dvojice diplomata uključujući zvaničnika Ambasade Rusije Viktora Jakovleva i još dvojice.

On je ukazao na napore Rusije da intreveniše u osjetljivim pitanjima kao što je sporazum Atine i Skoplja oko novog imena Makedonije i na taj način “negativno utiče na ulogu Grčke na Balkanu”.

Isti izvor navodi da je inicijativa odgovor na brojne napore da se proširi ruski uticaj u zemlji, preko, između ostalog, Carskog pravoslavno-palestinskog društva.

Uprkos najnovijim saznanjima isti izvor se nadovezuje da Grčka želi, u skladu sa svojom postojećom politikom, da nastavi dobre odnose sa Rusima i promoviše prijateljstvo dva naroda, ali, naglašava, to je moguće jedino ako obje zemlje poštuju međusobni suverenitet.

Diplomta koji je želio da ostane anoniman navodi da u prilog tome ide i činjenica da je Atina pažljivo reagovala u slučaju trovanja Sergeja Skripalja kada se nije pridružila većini evropskih zemalja u protjerivanju ruskih diplomata, što je, kako kaže, Moskva veoma srdačno dočekala.

Dalje, izvor navodi da će se vlada truditi da održi odnose sa Rusijom na dobrom nivou, ali da skoriji slučajevi povezani sa ruskim interesima utiču na domaću politiku.

Kako se navodi, odluka Atine odnosi se konkretno samo na četvoricu diplomata i ne menja šire dobre namjere prema Rusiji.

Ipak, iz Moskve su najavili odgovor iako Grci tvrde da bi svako dalje produbljivanje samo dovelo do dodatnog pogoršanja odnosa. Uz to dodaju da se nijedan grčki diplomata u Rusiji nije ponašao van striktno postavljenih linija njihove misije.

2 Komentara na "Grčka protjeruje ruske diplomate jer su podmićivali političare i sveštenike zbog uticaja na Balkanu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend