Evropa

Grčki ministar: Zemlja nije pred bankrotom

Ministar ekonomije Grčke Hristos Stajkuras izjavio je da Grčka osjeća posljedice pandemije covid-19 infekcije, ali da zemlja nije na ivici propasti.

On procenjuje da će se do kraja 2022. godine grčka privreda vrati na nivo na koji je bila prije početka pandemija.

“U Grčkoj, kao i u cijelom svijetu, posljedice pandemije virusa korona su finansijska nestabilnost i mnogobrojni ekonomski problemi. Prihodi se smanjuju, turizam, koji predstavlja ‘lokomotivu’ ekonomije, strada, poslodavci i radnici stalno traže novčanu pomoć zbog gubitka prihoda”, istakao je on.

Uprkos nepovoljnim uslovima, grčka ekonomija se i dalje  drži, ušteđevina u državnoj blagajni iznosi 34,2 milijarde evra, što je prihvatljiv nivo sa stanovišta bezbjednosti, dodaje Stajkuras.

Pritom on naglašava da se zbog smanjenja prihoda i povećanja rashoda ne govori o novom memorandumu.

Navodi da 15 dana obustave rada maloprodajnih objekata košta državu oko 1-1,2 milijarde evra.

“Ograničavajuće mjere, koje su uvedene u ‘crvenim’ zonama, među kojima je i region Atika, mjesečno ‘koštaju’ oko 2,7 milijardi evra, jer 67 odsto ekonomskog prometa otpada na te regione”, objašnjava ministar.

Ministar i dodaje da se zbog svakih 15 dana zastoja u radu maloprodajnih objekata novčana sredstva u državnoj kasi se smanjuju za oko 1-1,2 milijarde evra.

Kada se govori  o izgledima za razvoj turizma ove godine, ministar je prilično optimističan.

Prema njegovim riječima, prošle godine prihodi Grčke u toj sferi su iznosili 4,3 milijarde evra, dok su prihodi 2019. godine bili 18,2 milijarde evra. Stajkuras pretpostavlja da će se prihodi od turizma ove godine udvostručiti u odnosu na prethodnu godinu.

Send this to a friend