Evropa

Grčki parlament glasa o povjerenju Ciprasu

Cipras

Grčki premijer Aleksis Cipras suočiće se danas s glasanjem o povjerenju zbog sporazuma koji označava prekretnicu u decenijskom sporu oko imena Makedonije.

Glasanje o povjerenju tražila je konzervativna opoziciona Nova demokratija koja smatra da dogovor kojim se susjednoj zemlji dopušta da zadrži svoje ime, uz odrednicu ‘sjeverna’, krši nacionalne interese.

Grčki nacionalisti istrajavaju na tome da ime ‘Makedonija’ pripada drevnoj i modernoj grčkoj pokrajini te ga ne smije koristiti druga zemlja.

Ljevičarski premijer Cipras kontroliše 154 od ukupno 300 glasova u parlamentu i očekuje se da će preživjeti glasanje.

Njegov mlađi partner Pavlos Kamenos iz Neovisnih Grka potvrdio je da ne namjerava svrgavati Ciprasa premda se protivi dogovoru o imenu.

Cipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev objavili su dogovor u utorak, nakon 27 godina spora.

I makedonska opozicija protiv dogovora

Njih dvojica dogovorila su se da se bivša jugoslavenska država smije zvati “Republika Sjeverna Makedonija”, a zauzvrat Grčka više neće blokirati Makedoniji pregovore o članstvu u NATO i Evropskoj uniji.

Makedonija mora ratificikovati dogovor i potvrditi ga na referendumu, nakon čega će ga ratifikovati Grčka te odobriti makedonsko članstvo u NATO-u.

I Zaev je doživio otpor u svojoj zemlji, jer je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov obećao da će staviti veto na dogovor čak i ako ga parlament ratifikuje. No, ratifikaciji se protivi i najjača opoziiciona stranka u Makedoniji, VMRO-DPMNE te najavljuje nove proteste u nedjelju.

Uprkos političkom pritisku, grčka je vlada u petak objavila je da će Cipras i Zaev u nedjelju potpisati sporazum o izmjeni naziva bivše jugoslavenske republike.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend