Evropa

Han: EU nije prekasno reagovala, zdravstvo je nacionalno pitanje

Johanes Han

Evropski komesar za finansije Johanes Han izjasnio se za usaglašeno djelovanje EU o povlačenju restrikcija i mjera sa ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa.

Zemlje EU su tijesno povezane, i zbog toga bi ekonomski novi star trebalo da se sprovede što je moguće usaglašenije, istakao je u izjavi bečkom dnevniku “Kurir”.

“Nemamo pravne mogućnosti i možemo samo da apelujemo na vlade da sagledaju sve iz šireg ugla”, kazao je Han povodom preporuka za egzit strategiju koju je izradila Evropska komisija, i koja će poslije Uskrsa biti predstavljena.

Istovremeno odbacio je kritike da je EU prekasno reagovala i da je djelovala bespomoćno.

“Pojedine optužbe zasnivaju se na neznaju da je zdravstvo u EU isključivo nacionalno organizovano. Tamo gdje imamo direktnu nadležnost, kao što je koordinacija mjera, mi smo brzo djelovali”, objasnio je on.

Povodom diskusije o zajedničkom zaduživanju u cilju oporavka privrede zemalja posebno pogođenih virusom nakon krize Han kaže da ne treba koristiti stare pojmove, koji su od samog početka vezani za neslaganje.

Kao srce strategije obnove poslije korona krize on je naveo finansijski okvir EU od 2021.

Poručio je da se osnovni prioriteti tog okvira neće mijenjati.

Han je odbacio i mogućnost povećanja EU, dodajući da neće biti promjena u osnovnom obiku budžeta.

“Međutim mora se povećati ‘naša finansijska vatrena moć’ kako bi članicama i privredama pomogli efikasno u obnovi “, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toni
Gost
Toni

Nisam neki Eurofob, naprotiv, više sam okrenut toj strani nego nekoj euroazijskoj, ali ako bi raspad ovakve ostavio bez posla, rado bih navijao za isti.

Jelena
Gost
Jelena

Kakva nesrecna EU. Nista Crnoj Gori ne treba, osim da nas o jadu zabave sa obavezom implementacije njohovih zakona i pravila, a u skladu da balkanskim standardom koji se mjeri prosjecnom platom od 500 eura, a njihovim 2-3 hiljade.

Obećanjeludom
Gost
Obećanjeludom

Ne no smo ćoravi,… Jedno je papir, … drugo je stvarnost,…
Amerima ne odgovara ujedinjena, jaka ,…EU.

cetinje
Gost
cetinje

Gospodine Han imam osjecaj da uskoro od EU nece “ostati”bez ovo E tj.Evropa kao kontinent,tesko je “ubijediti u vasu pricu”Italiju,Francusku i jos par zemalja clanica EU.Zivi bili pa vidjeli.Ne moze se Njemacka sama “predstavljati”kao EU.

Nema veza
Gost
Nema veza

E pa ovaj (Corona) slučaj je dokaz da to nije baš naj optimalniji prilaz ovakvim problemima.
Trebalo bi kao i za druge zajedničke probleme stvoriti organ koordinacije iznad nacionalnih zdrastvenih instituta. Mislim da bi to bilo samo od pomoći svima.

Send this to a friend