Evropa

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han

Evropski komesar za budžet i administraciju Johanes Han izjavio je da Zapadni Balkan pripada Evropi i da će napori zemalja u tom regionu biti priznati.

On je za hrvatski Ekspres rekao da je integracija zapadnog Balkana u EU proces koji se zasniva na zaslugama i da je kao takav u istinskom interesu EU.

“Radi se o ”izvozu stabilnosti umjesto uvoza nestabilnosti” “, rekao je Han, koji je i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

On je “prijateljima s Balkana” poručio da nastave s reformama na evropskom putu i da će ti napori biti priznati.

Podsjetio je da je prošlog mjeseca EU odlučila da otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom uprkos krizi zbog pandemije korona virusa.

Dodao je i da je EU reprogramiranjem finansijskih sredstava i dodatnim mjerama, poput ukidanja zabrane na izvoz medicinskih sredstava, jasno pokazala da Zapadni Balkan pripada EU.

Govoreći o pandemiji novog korona virusa, Han je rekao da je to pandemija neviđenih razmjera, ali da ona ne smije da posluži vladama kao izgovor za zloupotrebu situacije i nametanje neproporcionalnih mjera.

“Ideja da se mobilni uređaji upotrebljavaju kao sredstvo kontrole širenja virusa može biti jako koristan alat. U EU smo itekako svjesni zadiranja u privatnost. Upravo zbog toga vodimo računa o važnosti zaštite podataka, kao i o tome da se podaci koriste isključivo u svrhu praćenja ljudi koji su potencijalno bili u bliskom kontaktu s nosocem virusa”, rekao je Han.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Primite nas brate više,udaviše nas ovi mitomani od srbadije???!!!

Send this to a friend