Evropa

Hiljade Bjelorusa ponovo demonstriraju protiv Lukašenka, sukobi policije i građana

Printscreen (Protest u Minsku)

Hiljade Bjelorusa danas su izašle na nove demonstracije protiv dugogodišnjeg autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka, tražeći njegovo povlačenje s vlasti.

Agencija Frans pres navodi da su desetine hiljada demonstranata protestovale u više delova Minska, uzvikujući “Živela Bjelorusija” i mašući crveno-bijelim zastavama opozicije.

Veliki broj policajaca je na ulicama, sa oklopnim vozilima i vodenim topovima. Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) navela je da je ubrzo po početku protesta uhapšeno 70 demonstranata.

Bjelorusi na društvenim mrežama pišu da je ponovo bilo sukoba građana i policije u dvorištima zgrada.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja se odmah poslije izbora sklonila u Litvaniju da bi izbjegla hapšenje, pozdravila je današnji protest kao novi korak ka “slobodnoj i pravednoj Bjelorusiji”.

“Ne može zemlja da bude zatvor ako se niko ne plaši čuvara”, napisala je sinoć na Telegramu Tihanovskaja, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsjedničkim izborima poslije hapšenja drugih istaknutih opozicionara.

Vlasti su uoči današnjeg protesta zatvorile desetak metro stanica, a bilo je prekida i u mobilnoj mreži, naveo je novinar Frans presa.

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle tri i po mjeseca.

Najmasovniji protesti održavaju se nedeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedelje je bilo i 200.000 ljudi.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili posle hapšenja, navodi AFP.

Uhapšene su hiljade demonstranata, od kojih desetine prijavljuju da su bile izložene mučenju u pritvoru.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Oštrokondža
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oštrokondža
Gost
Oštrokondža

Nema na ulice da se prangija, nego kulturno civilizovano kao mi crnogorci što smo uradili 30. Avgusta. A ne da nam horde ruše po gradu.

Send this to a friend