Evropa

Holandska vlada proglasila nestašicu vode – neuobičajeno sušno ljeto

Ilustracija

Holandska vlada proglasila je nestašicu vode, što je posljedica neuobičajeno sušnog ljeta, dok meteorološke prognoze ne predviđaju kišu sljedeće dvije sedmice, javlja Rojters.

„Vidimo da je u Holandiji sve sušnije već nekoliko nedjelja zbog isparavanja i veoma niskih vodostaja reka iz inostranstva“, rekla je Mišel Blom iz državne agencije za javne radove i vodoprivredu, imenovana da nadgleda radnu grupu za sušu.

Britanska agencija podsjeća da su „brutalni toplotni talasi zahvatili velike djelove Evrope i Sjedinjenih Država prošlog mjeseca“, što je podstaklo pozive na dodatne napore u borbi protiv globalnog zagrijavanja, za koje naučnici kažu da čini ekstremno toplo vrijeme sve učestalijim i smrtonosnijim.

S obzirom na to da dvije trećine holandskog stanovništva živi ispod nivoa mora, suše u toj zemlji mogu brzo da postanu akutni problem i prouzrokuju stvaranje mulja u rekama i otežavanje riječne plovidbe.

Drugi problem je isušivanje brana, a u ovom tenutku barže na donjoj Rajni, važnom putu za prevoz uglja iz Roterdama do njemačkih čeličana, prevoze s manje od pola kapaciteta.

Holandsko ministarstvo infrastrukture i saobraćaja saopštilo je da od utorka voda teče kroz Rajnu brzinom od 850 kubnih metara u sekundi u Lobitu, istočnom gradu gdje ulazi u Holandiju, što je „izuzetno malo za to doba godine“.

Nivo podzemnih voda je nizak „i vrlo nizak“ na jugu“, dodaje ministarstvo i ukazuje da to izaziva cvjetanje algi i uginuće riba, ali se takvo stanje za sada nije odrazilo na pitku vodu.

Vodoprivredne kompanije pozvale su na štednju vode, pa u južnim oblastima Ziland i Limburg apeluju na stanovnike da ne koriste vodu za zalivanje, što će, po ocjeni Rojtersa, svakako naštetiti poljoprivrednicima.

Send this to a friend