Evropa

I dalje postoji rizik od Bregzita bez sporazuma

epa07497811 European Commission President Jean-Claude Juncker speaks at a press conference after a special EU summit on Brexit at the European Council in Brussels, Belgium, 11 April 2019. EU leaders gathered for an emergency summit in Brussels to discuss a new Brexit extension. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

I dalje postoji zabrinutost da bi Britanija mogla napustiti Evropsku uniju bez sporazuma, upozorio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, zatraživši od Britanije da iskoristi šestomjesečno odgađanje Bregzita za razradu detalja oko svog izlaska iz članstva.

Junker je to kazao u intervjuu za njemačku list Funke Mediengruppe, sedmicu dana nakon što su EU čelnici Britaniji odobrili odgađanje izlaska iz Unije za šest mjeseci.

“Niko ne zna kako će Bregzit završiti. To stvara veliku neizvjesnost. I dalje postoji strah da će doći do Bregzita bez ikakvog sporazuma o izlasku”, rekao je Junker, navodeći dugoročne negativne uticaje na evropsku privredu.

Za Britaniju najbolje da prihvati sporazum 

Iako odgađanje Bregzita do 30. oktobra ne nudi previše jasnoće u pogledu toga kada, kako, pa čak i hoće li se Bregzit uopšte dogoditi, Velika Britanija bi to vrijeme trebalo da pametno iskoristiti, poručio je.

“Nadam se da će Britanci iskoristiti to vrijeme, a ne da će ga ponovno protraćiti. Ne možemo unedogled produžavati njen izlazak. Najbolje rješenje za Britance bilo bi da prihvate sporazum o izlasku tokom dodatnog vremena koje je dogovoreno”, izjavio je Junker.

Sporazum o izlasku koji su ispregovarali britanska premijerka Tereza Mej i EU odbijen je u britanskom parlamentu tri puta.

Send this to a friend