Evropa

I NATO protjerao ruske diplomate

NATO je povukao akreditacije za sedmoro ruskih diplomata, a biće suspendovano još troje, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“Ta odluka predstavlja cijenu i posljedice ruskog ponašanja”, rekao je Stoltenberg.

Prije NATO, ukupno su 24 države odlučile da protjeraju ruske diplomate u znak solidarnosti sa Britanijom, nakon trovanja bivšeg ruskog agenta u Britaniji.

Među zemljama Evropske unije, to su Njemačka, Francuska, Poljska, Litvanija, Češka, Italija, Španija, Holandija, Danska, Letonija, Estonija, Finska, Hrvatska, Rumunija, Mađarska i Švedska.

To je do sada učinilo i još nekoliko evropskih zemalja koje nisu članice Unije-Ukrajina, Norveška, Albanij i Makedonija.

Od vanevropskih država, za proterivanje ruskih diplomata odlučile su se SAD, Kanada i Australija.

Naš premijer Duško Marković najavio je da će se Crna Gora, kao odgovorna država, uskoro izjasniti o protjerivanja ruskih diplomata.

“Vlada, država Crna Gora je članica NATO-a, iz tog članstva proizilaze obaveze slijeđenja evropske politike, ali i solidarnosti sa članicama NATO-a. Ovo što se desilo u Londonu ukazuje na to da je odgovornost na ruskoj strani. Vidjeli ste snažnu reakciju SAD-a, EU i drugih zemalja, a Crna Gora će se kao odgovoran partner i sama izjasniti u odnosu na ovu situaciju”, kazao je Marković.

>>>Najmasovnije protjerivanje ruskih diplomata od Hladnog rata<<<

Moskva, koja negira optužbe za umiješanost u taj napad, najavila je da će njen odgovor na protjerivanje ruskih diplomata biti zasnovan na principu reciprociteta.

Send this to a friend