Evropa

I Turska ima čeličnu lejdi: Ona je najveći Erdoganov konkurent

Foto: Twitter

U Turskoj će u nedjelju biti održani vanredni predsjednički i parlamentarni izbori, na kojima će aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdogan imati čak pet protivkandidata, koji će nakon izbora imati značajno šira ovlašćenja, pošto će u toj zemlji biti uveden predsjednički sistem vođenja države.

Analitičari smatraju da će to biti suočavanje Erdogana s najvećim valom opozicije od njegove prve izborne pobjede 2002. godine. Na konačnoj listi kandidata su i Dogu Perincek, Meral Aksener, Muharem Ince, Selahatin Demirtas i Temel Karamolaoglu.

Kada žena baci maramu na pod

Aksener je predsjednica Dobre stranke, kojoj u ovom predizbornom periodu strani mediji posvećuju posebnu pažnju.

“Predsjednička kandidatkinja Aksener ide iz grada u grad i sakuplja šarene marame, poznate kao ‘šamije’, od svojih pristalica”, objavio je nedavno CNN, dodajući da će, ako ona pobijedi, marame biti izložene u bivšoj predsjedničkoj palati u Ankari.

Prema turskoj tradiciji, sporovi između muškaraca i žena završavaju se kada žena baci maramu na pod.

Meral Aksener pojedinci u inostranstvu nazivaju “turskom čeličnom damom”, a kod kuće je zovu Asenom, mitološkom ženom vučicom, koja je odbranila turska plemena od opasnosti.

“Neki ljudi me zovu sestrom, ali ima mnogo mladih koji me zovu ‘Majka Meral’, i volim da budem majka”, rekla je Aksener, koja je jedina žena kandidatkinja na predstojećim predsjedničkim izborima.

Njena stranka nova je na turskoj političkoj sceni, a Aksener je obavljala funkciju ministarke unutrašnjih poslova osam mjeseci i to kada je, kako se navodi, prljavi rat protiv kurdskih pobunjenika bio na vrhuncu i kada se širio talas kršenja ljudska prava u Turskoj.

Kada su je ispitivali o tim navodima, Aksener se pobunila, tvrdeći da vlada nije kršila ljudska prava dok je bila ministarka, piše CNN i podsjeća da je Aksener, kao i svi kandidati opozicije, obećala da će vratiti turski politički sistem u stanje prije promjena, koje je Erdogan izglasao prošle godine na referendumu.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend