Evropa

Igra prijestola na ruski način

Danil Markin

Rusija je već osudila blogera zbog ismijavanja hrišćanstva sa igricom Pokemon Gou. Sada se ruski student suočava sa potencijalnom zatvorskom kaznom zbog imitacije u kojoj povezuje Isusa Hrista sa likom iz popularne televizijske serije “Game of Thrones”, piše Radio Slobodna Evropa.

Danil Markin, 19-godišnji student filmske umjetnosti u sibirskom gradu Barnaulu, suočava se sa kaznom od pet godina zatvora, nakon što je optužen za podstrekivanje govora mržnje uz pomoć nekoliko slika, na kojima ismijeva hrišćanstvo na svom nalogu na ruskoj društvenoj mreži VKontakte.

Optužbe protiv Markina, koje je on po prvi put javno objavio prošle nedjelje, dolaze u trenutku proširenja ruskog napada na onlajn govor u posljednjih nekoliko godina, što zagovornici zaštite tih prava tumače kao način da se uguši neslaganje i da se pomogne službenicima koji zakon provode da povećaju broj osuđujućih presuda.

On je otkrio ovaj slučaj nakon što je stanovnica Barnaula, 23-godišnja Marija Motuznaja, ove nedjelje privukla pažnju na nacionalnom nivou otkrivajući na Twitteru da se suočava sa optužbama za govor mržnje zbog imitacije na njenom VKontakte nalogu koju vlasti definišu kao rasističku i klevetanje religije.

Prema materijalima iz predmeta koje je pregledala RSE, Markin je optužen za “podsticanje mržnje” protiv vjernika kroz seriju satiričnih slika na svom VKontakte nalogu između decembra 2013. i januara 2017. godine.

Degradacija ljudskog dostojanstva

Slike koje se pominju u ovom slučaju uključuju verziju jedne od najpoznatijih ruskih pravoslavnih ikona, The Triniti, koja prikazuje tri anđela koja sjede oko onoga što se čini da je lula iz koje se puši marihuana.

Druga slika prikazuje Džon Snoua (Jon Snow​), lika u hit HBO emisiji “Game Of Thrones”, kao Isusa Hrista, i uključuje naslov “Džon Snou je vaskrsnuo! Stvarno je vaskrsnuo!”, rusko pravoslavno vjerovanje tokom posta vezano za Isusa tokom uskršnjih praznika.

Istražitelji tvrde da je Markin objavio tu sliku u decembru 2016. godine i da “sadrži jezičke i psihološke elemente koji degradiraju ljudsko dostojanstvo grupe ljudi privrženih hrišćanstvu”, stoji u materijalima u koje je RSE imala uvid.

Markin je rekao za RSE da su vlasti prvobitno razmatrale da ga terete na osnovu zakona iz 2013. godine koji je potpisao predsjednik Rusije Vladimir Putin, a koji “javne akcije” koje imaju za cilj “vrijeđanja vjerskih osjećanja” definiše kao kriminalno djelo, ali da su se oni na kraju opredijelili za optužbe za govor mržnje.

Najpoznatiji takav slučaj u Rusiji je bloger iz Jekaterinburga Ruslan Sokolovski, koji je dobio dvogodišnju uslovnu zatvorsku kaznu nakon što je prošle godine osuđen na govor mržnje i vrijeđanje vjerskih osjećanja, između ostalog, zbog objavljivanja videa o sebi kao Pokemonu koji ide u crkvu. Sokolovski je osuđen i za govor mržnje.

Istražitelji su pokrenuli postupak protiv Markina u julu 2017. godine, izvršili raciju u njegovom stanu i oduzeli mu računar i drugu opremu.

Konstantni stres

Ruska federalna služba za finansijski nadzor takođe ga je stavila na svoju crnu listu “terorista i ekstremista”, čime mu je onemogućila pristup njegovim bankovnim karticama i računima.

“Osim toga, ako želim da nađem posao, naravno, niko me ne bi zaposlio”, rekao je telefonom Markin 26. jula, koji, dok studira, zarađuje kao grafički dizajner i fotograf.

“Ja nemam načina da koristim finansijska sredstva osim gotovine. To je veliki problem kada trebate da pošaljete nekom novac”, dodao je on.

Markin je rekao da je, nakon što su ga vlasti privele, potpisao zapisnik u kojem je rekao da je putem onlajn poruka prekršio zakon i da sada žali zbog tog poteza.

“Da nisam to učinio, ne bi imali ništa protiv mene”, rekao je.

Markin je rekao da je brzo otpustio advokata kojeg je dobio, a koga je imenovala država.

Njegov trenutni advokat, Aleksandr Jeriomenko, izjavio je za RS kako se nada da će sud osloboditi njegovog klijenta zbog “nedostatka dokaza o zločinu”.

“Sljedeće sudsko saslušanje u Barnaulu zakazano je za 30. jul”, rekao je Jeriomenko.

Markin je rekao da vjeruje da je slučaj narušio njegovo zdravlje zbog “stalnog stresa”, rekavši da je pretrpio problem sa jetrom, što ga je natjeralo da promeni ishranu.

“To je neprijatno, naravno, kada cijela vlada radi protiv vas”, rekao je on.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend