Evropa

Incident u Briselu: Desničari tokom himne okrenuli leđa

U Briselu se nastavljaju razgovori evropskih lidera, koji pokušavaju da se dogovore o tome ko će voditi Evropsku uniju u narednih pet godina. Desničarski poslanici omeli su današnje formalno otvaranje sjednice Evropskog parlamenta, jer nijesu ustali na himnu, a neku su i okrenuli leđa. Ispred parlamenta pristalice katalonskih poslanika protestuju.

Glavni kandidat za predsjednika Evropske komisije je socijalista Frans Timerman. Iako je veliki broj država za tu opciju, ipak, nije postojala dovoljna većina da bi se odluka i usvojila.

Vremena za dogovor je malo, jer večeras ističe rok za kandidate za mjesto predsjednika Evropskog parlamenta. Da bi parlament u Strazburu razmatrao njihove kandidature one moraju stići u Strazbur do večeras.

Istovremeno, u Strazburu se okupljaju novi i stari evropski poslanici, jer se danas bira i novi saziv evropskog parlamenta. Svi oni čekaju rasplet briselskih dogovora.

Evropski poslanici desničarskih partija, koji podržavaju Bregzit, kao i nezavisnost Katalonije, omeli su današnje formalno otvaranje sjednice Evropskog parlamenta.

Pojedini nijesu htjeli da ustanu na himnu EU, Betovenovu “Odu radosti”, dok su drugi, uglavnom iz redova Bregzit partije Najdžela Faraža, okrenuli leđa tokom ceremonije otvaranja, prenijela je agencija AP.

Faraž je ispred parlamenta u Strazburu upozorio Borisa Džonsona i Džeremija Hanta da ako ne okončaju Bregzit (do 31. oktobra), “gotovi su”.

Dugogodišnji europoslanik iz redova laburista Ričar Korbet, ocijenio je da “bregziteri” misle da su pametni, jer su okrenuli leđa, ali da taj potez zapravo izgleda “patetično i nikoga nije impresionirao”.

Protestovalo se i zbog odluke da se Karlesu Puđdamonu i još dvojici katalonskih separatista ne dozvoli da zauzmu svoja mjesta u parlamentu. Poslanici iz njegove grupacije su držali njihove fotografije i branili njihovo pravo da zauzmu svoja mjesta.

Istovremeno je održan i protest ispred zgrade parlamenta u Strazburu.

Pojedini poslanici su protestovali i povodom slučaja njemačkog kapetana broda Karole Rakete, koja je pritvorena u Italiji zbog spora u vezi sa migrantskim pravima.

Poslije toga, sjednica je uobičajeno nastavljena, prenosi AP.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
JokoPodgorica.....Princ od Konika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Joko
Gost
Joko

Evropski DF.

Podgorica
Gost
Podgorica

Znam da ima kazna za nestajanje, ali oni su ustali, e sad đe su se okrenuli..

.....
Gost
.....

Kata, reaguj, po 20000€ kazne i pravo u Spuž!

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Imaju i oni svoje srbe.

Send this to a friend