Evropa

Institucije Evropske unije dale zeleno svjetlo za digitalni kovid sertifikat

Predsjednici tri institucije EU – Evropskog parlamenta, Evropskog savjeta i Evropske komisije prisustvovali su na zvaničnoj ceremoniji potpisivanje regulative o EU digitalnom kovid sertifikatu, čime je okončan zakonodavni dio procesa.

„Digitalni kovid sertifikat EU je simbol onoga što Evropa predstavlja – Evropa koja ne posrće kada je stave na test, Evropa koja se ujedinjuje i raste kada se suoči sa izazovima. Naša Unija je ponovo pokazala da smo najbolji kada radimo zajedno. Dogovorili smo se oko Digitalnog kovid sertifikata u rekordnom roku od 62 dana. Možemo da budemo ponosni na ono što smo postigli, a to je Evropa kakvu svi poznajemo- ona koja ne poznaje granice“, navodi se u zajedničkoj izjavi Davida Sasolija, Ursule fon der Lajen i Antonija Košte.

Šta podrazumijeva Digitalni covid sertifikat EU?

Kako se objašnjava u saopštenju, cilj Digitalnog kovid sertifikata EU je da olakša sigurno i slobodno kretanje unutar EU tokom pandemije covid-19 virusa. Svi Evropljani imaju pravo na slobodno kretanje i bez sertifikata, ali će on olakšati putovanja i oslobađati od obaveznog karantina i sličnih mjera.

Zaključuje se da će serifikat biti dostupan svima i da će:

– pokriti vakcinaciju, testiranje i oporavak od kovida-19;

– biti besplatan i dostupan na svim jezicima EU;

– biti dostupan u digitalnoj i štampanoj formi;

– biti bezbjedan i sadržati QR kod.

Send this to a friend