Evropa

Italegzit: Senator osniva pokret za izlazak Italije iz Evropske unije

Foto: Twitter

Poznati italijanski senator namjerava da osnuje politički pokret s misijom izvođenja Italije iz Evropske unije, dok zemlja nastoji da oživi ekonomiju koja je snažno pogođena koronavirusom.

Đanluiđi Paragone, bivši TV novinar, susreo se s tvorcem Bregzita Najdželom Faražom juče u Londonu, prije nego što je najavio formalni nastanak njegove stranke Italegzit ove sedmice.

“Ne mogu nas više ucjenjivati zemlje koje ne poštuju veliki ugled Italije”, rekao je Paragone, dodavši da se samo “suverena država”, poput Britanije, može baviti ekonomskom krizom koju je izazvala pandemija.

Ostaje da se vidi može li Paragoneov pokret da zapliva na antievropskom sentimentu koji je postao popularan među Italijanima posljednjih godina, ali kojem nedostaje očigledan politički okvir.

Kritičan stav prema briselskim institucijama

Paragone je napustio Pokret pet zvjezdica ubrzo nakon što je formirao vladu s proevropskom Demokratskom strankom (PD) prošle godine, zadržavši kritičan stav prema briselskim institucijama.

Čak je i desničarska Liga Matea Salvinija, donedavno glavno utočište euroskeptika, ublažila stav protiv Brisela i eura kako bi postigla respektabilnost.

Vrijeme nastanka Paragoneovog pokreta je upitno, s obzirom na to da dolazi nakon što je EU danas izglasala ekonomski fond za oporavak vrijedan 750 milijardi eura, za koji pristalice Unije kažu da pokazuje obnovljenu koheziju i viziju.

Premijer Italije Đuzepe Konte rekao je ranije danas da će 28 odsto sredstava iz fonda biti namijenjeno za Italiju u kombinaciji subvencija i zajmova koji bi mogli da izmijene “lice zemlje”.

“Drugi žele da promijene Evropu, mi želimo da je napustimo”, rekao je Paragone nakon što je donesen budžet.

Problem Evropske unije dominira italijanskom politikom posljednjih godina, a euroskeptici krive EU za hroničnu ekonomsku stagnaciju zemlje i poteškoće u nošenju s afričkim migrantima.

Anketa Eurobarometra iz 1998. godine pokazala je da 68 odsto Italijana podržava članstvo u Evropskoj uniji, dok je 2002. godine, nakon uvođenja eura, Italija bila druga po redu među nacijama koje podržavaju EU, nakon Luksemburga, a pozitivno mišljenje o uniji imalo je 79 odsto stanovništva.

Prema anketama SWG-a sprovedenim krajem maja ove godine, samo 39 odsto Italijana vjeruje Evropskoj uniji.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
Crna Gora085stipicaWWG1WGA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
085
Gost
085

Sa razbijanjem Eu ona postaje zalogajcic velikim silama,oni to veoma dobro znaju tako da od toga nema nista..a sta bi tek sa balkanskim zemljama bilo to je strasno i za pomislit ! Zato vi koji se radujete rasruranjem Eu a velicanjem npr Rusije,razmislite da li je ikada ta zemlja pomogla kome ali konkretno osim sto se provlaci kroz istoriju kao… Više »

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Ne budali ti! EU se raspada, to je ocigledno.

stipica
Gost
stipica

Sa srećom! Do konačnog razbijanja EU.

WWG1WGA
Gost
WWG1WGA

Rekao sam ja Italija prva izlazi, Njemci drugi, marka se već odštampala, tako da….
integracije……a no no

Send this to a friend