Evropa

Italija najviše duguje u EU, Njemačka u suficitu do 2021. godine

Evropska komisija (EK) je prognozirala danas da će Njemačka zadržati budžetski suficit najmanje do 2021. godine.

EK kaže da će deficit Francuske biti iznad propisanog praga EU u ovoj godini, i da će italijanski dug nastaviti da bilježi rast i dostići nivo od gotovo 140 odsto bruto domaćeg proizvoda.

U svojim kvartalnim ekonomskim prognozama, zvanični Brisel je ocijenio da će 19-člana eurozona zadržati neutralnu fiskalnu poziciju u ovoj i sljedećoj godini, uprkos kontinuiranim pozivima Njemačkoj i drugim bogatijim državama da potroše više sredstava u borbi protiv dugotrajnog ekonomskog usporavanja, prenosi agencija Rojters.

Uprkos pogoršanim izgledima rasta, Njemačka bi ove godine trebalo da zadrži veliki budžetski suficit od 1,2 odsto BDP-a. Suficit će se smanjiti na 0,6 odsto BDP-a sljedeće godine, a 2021. godine na 0,2 odsto BDP-a, predviđa Komisija.

Holandija, koja je takođe među članicama eurozone koje mogu odvojiti više sredstava, ove godine će uknjižiti suficit od 1,5 odsto BDP-a, iduće godine od 0,5 odsto, a 2021. godine od 0,4 odsto BDP-a.

Javni dug Italije, koja već ima apsolutno najveći dug u EU, prema procjeni EK, porašće na 136,2 odsto BDP-a u ovoj godini, dogodine će se povećati na 136,8 odsto BDP-a, a 2021. godine na 137,4 odsto BDP-a.

Projekcije EK razlikuju se od procena italijanske vlade, koja predviđa da će javni dug iduće godine pasti na 135,2 odsto BDP-a i nastaviti da opada 2021. godine.

Francuska, čiji je dug blizu 100 odsto BDP-a, takođe troši više ove godine i očekuje se da će povećati budžetski deficit na 3,1 odsto BDP-a, prema procenama Komisije, što je iznad praga EU od 3,0 odsto brito proizvoda. Budžetski deficit Francuske bi, kako poručuju iz EK, trebalo da padne na 2,2 odsto BDP-a u 2020. godini.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Treno
Gost
Treno

A sto imamo mi od Kineske economije I bofl robe

Baranin
Gost
Baranin

Cisto radi poredjenja, BPD Kine ce porasti za 5.8%, SAD-a 2%. Toliko o tome. Sad se vidi ko preuzima svjetsku ekonomiju. Jos treba uzeti u razmatranje sankcije koje su sprovedene protiv Kine. Oni postaju nezadrziva sila.

Send this to a friend