Evropa

Italijanski ministar: Velika Britanija treba da prihvati 141 spašenog migranta

Italijanski ministar saobraćaja, Danilo Tonieli, izjavio je danas da Velika Britanija treba da prihvati 141 migranta koje je preuzeo spasilački brod koji plovi pod zastavom britanske teritorije Gibraltar.

Vlada Italije ne dozvoljava brodovima nevladinih organizacija da pristanu u luke te zemlje nakon što je više stotina hiljada ljudi, većinom ekonomskih migranata koji nemaju pravo na azil, stiglo u Italiju tokom posljednjih nekoliko godina.

Tonieli je naveo da društvenoj mreži Tviter da Velika Britanija treba da preuzme odgovrnost za migrante sa broda Akvarijus, francuske nevladine organizacije SOS Mediterane.

Brod Akvarijus organizacije SOS Mediterane, koji je svojevremeno izazvao diplomatski spor u Evropi oko migracije, preuzeo je u petak 141 migranta u vodama kod obale Libije, a većina njih porijeklom je iz Somalije i Eritreje.

Italijanski ministar je rekao da je ta akcija spašavanja bila koordinisana sa libijskom obalskom stražom i da je brod sada u vodama Malte.

Prethodna situacija s brodom Akvarijus u junu sa stotinama migranata pojačala je tenzije među članicama EU oko imigracije. Akvarijus je danima bio zaglavljen u blizini obale Sicilije sa više od 600 migranata, pošto je Italija i Malta nisu dozvolile brodu da pristane u neku njihovu luku.

Španija je nakon toga prihvatila migrante sa broda te francuske nevladine organizacije.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova, Mateo Salvini, rekao je ranije da brodovi nevladinih organizacija ne mogu da pristanu u italijanske luke, optuživši ih da su kao “taksi službe” za švercere migranata.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend