Evropa

Konte traži podršku od Pet zvjezdica

Italijanski premijer Đuzepe Konte zatražio je od članova pokreta Pet zvezdica da podrže novu koaliciju sa opozicionom Demokratskom partijom (PD).

Pristalice Pet zvjezdica će sjutra putem interneta glasati da li će stupiti u koaliciju sa dugogodišnjim neistomišljenicima iz PD, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pojedini visoki zvaničnici Pet zvjezdica su rezervisani prema bilo kakvom sporazumu sa Demokratskom strankom, jer se plaše da to može da naruši njen kredibilitet kao pokreta protiv establišmenta u situaciji kada je već izgubio dio podrške.

Prethodna administracija je pala prošlog mjeseca kada se stranka krajnje desnice Liga povukla u nastojanju da izazove raspisivanje prijevremenih izbora.

“Sada je jedinstvena prilika da pokažemo da možemo izvršiti promjene u ovoj zemlji. Da bismo to učinili ne moramo biti superheroji, dovoljno je da imamo normalne i odlučne ljude koji više od svega vole ovu zemlju”, napisao je Konte na društvenoj mreži “Fejsbuk”.

Nova vlada bi mogla da radi na smanjenju poreza, promijeni pristup održivom razvoju i zaštiti životne okoline, kažnjava izbjegavanje poreza i reformiše pravosudni sistem, dodao je Konte.

Send this to a friend