Evropa

Italijanski Robinzon Kruso primoran da napusti ostrvo koje je čuvao 32 godine

Foto: Facebook

Italijan Mauro Morandi je 1989. godine odlučio da ostavi sve i nastanio je pusto italijansko ostrvo Budeli.

Zaključanost koju je donijela pandemija koronavirusa nije bila ništa za Maura Morandija. Poslije tri decenije “samostalnog života” na nenaseljenom ostrvu Budeli (između Sardinije i Korzike), nekoliko mjeseci izolacije nisu predstavljali nikakav izazov. Kao dio “negostoljubivog” arhipelaga, ovaj čovjek je navikao da živi sam.

Morandi je na ostrvo stigao slučajno. Jednog dana 1989. godine iz lokalnih medija je čuo da je čuvaru ostrva dosta svega i da odlazi. U njemu se javio zov pa je otišao na zapad zemlje kako bi pronašao nenaseljen raj, koji je kao nacionalni park Italije, imao netaknute plaže sa pogledom na Mediteran.

Bez porodice i obaveza u kontinentalnoj Italiji, odlazak na pusto ostrvo nije se činio kao ludost. Posebno sa 50 godina, nakon dužeg perioda samovanja. Poslije života koji je posvetio pozivu profesora fizičkog u Modeni, odlučio je da kupi čamac i otisne se na put.

Kada se pojavio kao zamjena čuvara, imao je kvadratni kilometer samo za sebe. Arhipelag nije napuštao više od tri decenije.

Ostrvu Budeli se može pristupiti samo uz posebnu dozvolu italijanske Vlade. Na njenim obalama žive posebne vrste mediteranskih korala, posebno na plaži Rosa gdje se mogu pronaći školjke samo na ovom mjestu u cijeloj Italiji.

U namjeri da se očuva prirodna ljepota ostrva, godinama je zaštićeno područje. Zato su lokalne vlasti Sardinije sve vrijeme tokom njegovog boravka na ostrvu pokušavale da “izbace” Morandija, jer on nikada nije imao zvaničnu dozvolu za boravak na ostrvu. Ipak, njegov rad na očuvanju ostrva i nedostatak čuvara-eksperta, omogućavali su mu boravak.

Prošle su decenije tokom kojih je čuvao plaže od turista sve dok posle 32 godine Morandi nije izbačen sa ostrva. Na svom Facebook profilu je napisao da mu se dvadeset godina bori protiv onih koji žele da ga otjeraju.

Čini se da se istorija ponavlja: kao i prethodni čuvar, Morandi se umorio od borbe protiv inicijative da se na netaknutom ostrvu grade kuće.

Send this to a friend