Evropa

Italijanski sud osudio 207 mafijaša Ndrangete

Foto:AP

Italijanski sud je danas na ukupno 2.100 godina zatvora osudio 207 ljudi optuženih zbog pripadnosti u italijanskom “sindikatu organizovanog kriminala” ” ‘Ndrangeti” – jednoj od najmoćnijih, najbogatijih i najvećih bandi za krijumčarenje droge na svijetu.

Bilo je potrebno više od sat i 40 minuta da se pročita presuda suda, uključujući oslobađajuću presudu za 131 optuženog. Suđenje bilo u betonskoj sudnici obezbijeđenoj kao bunker u južnom regionu Kalabrije, gdje je ta mafijaška organizacija prvobitno delovala.

“‘Ndrangeta” je tiho stekla moć u Italiji i inostranstvu pošto je sicilijanska mafija izgubila uticaj i sada kalabrijska organizacija drži gotovo monopol na uvoz kokaina u Evropu, kažu tužioci koji su vodili istragu u južnoj Italiji. Ta organizacija ima baze u Sjevernoj i Južnoj Americi i aktivna je u Africi, tvrde italijanski tužioci, a ličnosti ” ‘Ndrangete” su uhapšene poslednjih godina širom Evrope i Brazila i Libana.

Optuženi su bili optuženi za trgovinu drogom i oružjem, iznudu i mafijaško udruživanje, a drugi su optuženi da su bili saučesnici.

Optužbe su proizašle iz istrage 12 klanova povezanih sa osuđenim “bosom ‘Ndranghete’ “.

Ta centralna ličnost, Luiđi Mankuzo, odležao je 19 godina u italijanskom zatvoru zbog rukovođenja, kako tvrde istražitelji, jednom od najmoćnijih kriminalnih p

Send this to a friend