Evropa

Italiji prijeti novi talas, Bolonja i Modena u karantinu

ilustracija

U Italiji 347 preminulih od covid-19 infekcije, gotovo 21.000 novozaraženih u jednom danu, a procenat inficiranih u odnosu na broj testiranih je u porastu i iznosi 5,8 odsto, izvještava agencija Ansa

Savjetnik predsjednika regije Lombardija Gvido Bertolaso smatra  da je Italija sve bliža novom karantinu.

Centralna vlada, za sada odbacuje tu mogućnost i umjesto zatvaranja cijele nacionalne teritorije. Predsjednici pojedinih italijanskih  regija samostalno pooštravaju mjere protiv covid zaraze.

Bolonja i Modena, u regiji Emilija-Romanja, već narednih sati biti u karantinu.

Situacija u ovim gradovima sve više podsjeća na početak pandemije, prije godinu dana, bolnički kreveti se bržo pune zaraženima.

Direktora bolnice “Santa Orsola” u Bolonji, Andrea Zanoni, tvrdi da su sadašnji pacijenti u odjelenjima reanimacije mlađi, starosti  između 40 i 60 godina, za razliku od prvog talasa, kada su najugroženiji bili oni preko 80 godina.

List “Il Fato kotidijano” prenosi rezultate istraživanja londonskog univerziteta, prema kojem se britanski soj virusa širi 40 do čak 90 odsto brže nego originalni virus.

Šef odjeljenja za intenzivnu njegu bolonjske bolnice Daniela di Luka tvrdi da je i tok bolesti onih koji su zaraženi engleskim sojem brži i da se u roku od nekoliko dana stanje pogoršava.

Apelovala je na građane da budu odgovorniji, da se pridržavaju mjera.

“Naše snage su na izmaku, molimo kolektiv da nam pomogne”, poručuje doktorica Di Luka.

Send this to a friend