Evropa

Iz groba pokušali da ukradu tijelo princeze Dajane

Ove godine krajem ljeta navršava se dvadeset godina od pogibije princeze Dajane u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Ono što se promijenilo u međuvremenu je očigledno priroda obožavanja uspomene na ženu koja se nije najbolje snašla u engleskoj kraljevskoj dinastiji.

Prema riječima njenog brata Erla Spensera, za ovih dvadeset godina, koliko je prošlo od njene sahrane, kojekakvi tipovi su u četiri navrata pokušali da otvore njen grob.

Princeza Dajana sahranjena je na malom ostrvu usred jezerceta na porodičnom imanju Altorp.

„Imali smo četiri pokušaja provale u njen grob za poslednjih dvadeset godina. Drago mi je da smo uspjeli da ih se otarasimo. Ima zaista raznih čudaka, najsigurnije mjesto za čuvanje je ovdje“, kazao je Spenser za Radio 4.

On nije tumačio motive onih koji su pokušali da provale.

Špekulacije se kreću od morbidnog obožavanja, preko pokušaja da se dođe do basnoslovne zarade ukoliko bi se prodalo nešto njeno, pa sve do toga da nije nemoguće da su kakvi ekscentrični obožavatelji provalom u grob pokušali da dokažu teorije zavjere po kojima princeza uopšte nije sahranjena na tom mjestu.

Tvrdilo se da je sahranjena na tajnom mjestu, da je kremirana, pa da se njen pepeo čuva u porodičnoj kapeli u crkvi Sv. Marije djevice i Sv. Ivana u obližnjem mjestu Grejt brington.

Send this to a friend