Evropa

Javio se autor Štraheovog snimka: Zašto sam napravio Ibica video

Kristijan Štrahe

Advokat iz Beča izjavio je da su video snimci zbog kojih je austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe morao da podnese ostavku rezultat istraživačkog novinarstva i ne vidi ništa loše u tome, piše austrijski „Kurir“, pozivajući se na pismo, dobijeno od njegovog advokata Ričarda Sojera.

>>>Skandal u Austriji: Vicekancelar nudi povlastice nećaki ruskog milijardera<<<

Kako piše austrijski list, advokat je, u pismu upućenom medijima, preko svog branioca, istakao da je „Ibica video“ projekat motivisan civilno-društvenim razlozima, i da je “koračao putem istraživačkog novinarstva“.

Ovo pismo je odgovor na krivičnu prijavu koju je Štrahe podnio protiv tri lica, od kojih su dva poznata, a to su advokat i jedan bečki detektiv, dok identitet navodne nećake ruskog milijardera nije utvrđen.

„Vezano za video želim da kažem da je upotreba skrivenih kamere u cilju razotkrivanja zloupotreba u istraživačkom novinarstvu dozvoljeno“, navodi se u pismu.

Međutim, kako piše “Kurir”, nejasno je da li advokat posjeduje pres-karticu i dali je nešto ranije objavljivao.

„U svakom slučaju, moj klijent nije počinio nikakvo krivično djelo, niti je u takvom učestvovao“, navodi se u pismu Sojera.

Podsjetimo, mediji koji su objavili skandalozni materijal ukazali su na to da je snimljeni sastanak bio „zamka“ za političara, koji se, zajedno s Slobodarskom partije Austrije, zalaže za ukidanje sankcija Rusiji i normalizaciju odnosa s Moskvom.

Štrahe, koji je situaciju nazvao namernim političkim ubistvom, bio je primoran da podnese ostavku. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc prekinuo je koalicionu saradnju sa Štraheovom partijom i najavio vanredne parlamentarne izbore.

Send this to a friend