Evropa

Jedan glas odlučio: Članovi parlamenta podržali odlaganje Bregzita

Ilustracija, foto: Twitter

Članovi britanskog parlamenta usvojili su tijesnom većinom hitan prijedlog zakona koji nalaže premijerki Terezi Mej da zatraži odlaganje primjene Člana 50 Ugovora o EU, kako bi se izbjegao Bregzit bez sporazuma.

Prijedlog zakona, koji su pokrenuli Ivet Kuper iz Laburističke stranke i konzervativac Oliver Letvin, usvojen je sa 313 glasova za i 312 protiv.

Da bi postao zakon, moraće da ga odobre članovi Gornjeg doma parlamenta, ali na kraju je ipak Evropska unija ta koja ima posljednju riječ i odlučuje da li će odobriti odlaganje.

Sekretar za Bregzit Stiven Berkli rekao je članovima parlamenta da se nada da će Gornji dom „pomno pregledati prijedlog zakona koji je odobren u žurbi i ima ustavne mane“. On je dodao da „nema garancija“ da Velika Britanija neće učestvovati u izborima za Evropski parlament u maju i da bi to učešće predstavljalo „izdaju“ i „nanijelo nezamislivu štetu“.

Kancelar Filip Hamond je nagovijestio da očekuje da Brisel prihvati dugotrajnije odlaganje Bregzita i rekao da je javno glasanje u cilju usvajanja bilo kakvog finalnog dogovora bilo „savršeno kredibilan prijedlog“. Ali, ministar zdravlja Met Henkok rekao je za radio BBC da se „veoma snažno protivi“ javnom glasanju i da ne odobrava dugotrajnije produženje procesa Bregzita.

Ukoliko bude usvojen i u Gornjem domu, novi predlog zakona će primorati Terezu Mej da od EU zatraži odlaganje i poslije 12. aprila i daće parlamentu moć da odluči koliko će odlaganje biti zatraženo. Torijevski bregzitovci su izrazili nezadovoljstvo neuobičajeno užurbanim procesom usvajanja prijedloga zakona u Donjem domu, koje je trajalo satima umjesto mjesecima.

Pokušaj vlade da ograniči moć koju će prijedlog zakona imati je rezultirao odbijanjem sa 180 glasova, što je drugi po redu najveći poraz vlade u posljednje vrijeme. U odgovoru na rezultat glasanja u Donjem domu, iz vlade je saopšteno da će taj prijedlog zakona postaviti „ozbiljna ograničenja“ na mogućnost vlade da ispregovara odlaganje roka za Bregzit prije 12. aprila, kada bi Velika Britanija trebalo da napusti EU, kao i da povećava opasnost „od slučajnog izlaska bez sporazuma“.

Prijedlog zakona je usvojen nakon razgovora predstavnika konzervativaca i laburista sa ciljem prevazilaženja zastoja sa Bregzitom. Kako se navodi, premijerka i lider Labursta Džeremi Korbin su održali „konstruktivne“ razgovore i dogovorili se oko „programa rada“. Portparol vlade rekao je da su obje strane pokazale „fleksibilnost“ i „spremnost da okončaju neizvjesnost“ u vezi sa Bregzitom.

Korbin je izjavio da je sastanak sa Mej bio „koristan, ali bez zaključka“, kao i da „nije bilo onoliko promjena koliko je očekivao“ u stavu premijerke. Tereza Mej želi da sa Korbinom dođe do dogovora o kojem bi članovi parlamenta mogli da glasaju prije 10. aprila, za kada je zakazan hitan sastanak EU o Bregzitu.

Međustranački razgovori izazvali su talas kritika članova parlamenta sa obje strane, što je dovelo i do ostavke dva ministra. Kris Hiton-Haris je podnio ostavku tvrdeći da je njegov posao u Ministarstvu za izlazak iz EU postao „beznačajan“ ako vlada nije spremna za izlazak bez sporazuma. Prethodno je ostavku dao ministar za Vels Najdžel Adams, uz obrazloženje da je vlada u opasnosti da ne sprovede „Bregzit za koji su ljudi glasali“. Mnogi mediji navode da bi još 15-ak ministara, uključujući i članove kabineta, moglo da slijedi taj primjer ako premijerka previše odstupi od prethodno datih obećanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ravnopravan
Gost
Ravnopravan

Da hoce vise otici iz EU pa da vise ne slusamo svaki dan o njima. Svakako nas ne zanimaju

Send this to a friend