Evropa

Jedino realno rješenje za Izrael i Palestinu-dvije države

Ilustracija

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini ponovila je danas potrebu za rješavanjem izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dvije države kao jedinom realnom.

Ona je rekla da je to čvrst stav EU poslije neformalnog sastanka u Beču s ministrima spoljnih poslova tog bloka zemalja.

“Fokusirali smo se, posebno, na rad UN i Egipta u Gazi”, rekla je Mogerini, kako se navodi u saopštenju EU, najavivši dalji zajednički rad, posebno imajući u vidu godišnje zasijedanje Generalne skupštine UN u Njujorku za nekoliko nedjelja.

U saopštenju se takođe izražava podrška UN Agenciji za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) koja se, kako je rekla, neprekidno finansira i koju će EU nastaviti da podržava, ne samo za izbjeglice u Gazi, već i u Jordanu i Libanu.

Mogerini je osvrćući se na situaciju u Siriji, koja je juče bila ključna u debatama o Bliskom istoku, rekla da se “vidi potreba da se spriječi i izbjegne vojna akcija Idlibu” za koju je rekla da vjeruje da bi bila humanitarna katastrofa.

Diskutovano je i o načinu da se još više poveća humanitarna pomoć Sirijcima, uključujući unutar Sirije.

Pritom ostaje jasna pozicija da će novac EU za rekonstrukciju u Siriji stići tek kad politički proces čvrsto započne pod pokroviteljstvom UN.

“Imaćemo ministarski sastanak o Siriji u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN i radićemo takođe zajedno s austrijskim predsjedništvom da to dobro pripremimo”, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, ocijenivši da je regionalna dinamika kritična za mir u Siriji i da se u tom kontekstu diskutovalo takođe o iranskom ponašanju u regionu.

Dodala je da je to vrlo velika briga za EU i da se time mora pozabaviti. U isto vrijeme se nastavlja rad na očuvanju nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom, rekla je Mogerini.

Send this to a friend