Evropa

Junker i lično demantovao glasine o pijanstvu: Tražim malo poštovanja

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker danas je lično demantovao da je bio pijan prije nedjelju dana, uoči radne večere lidera NATO saveza.

U javnosti su se ponovo pokrenule spekulacije o njegovoj sklonosti ka alkoholu, koje ga prate godinama, nakon što su se pojavili snimci na kojima se vidi da on jedva održava ravnotežu, te da mu zvaničnici pomažu da ostane na nogama.

>>>Junker jedva stajao na nogama<<<

Portparoli Komisije Junkerovo posrtanje su pripisali išijasu, koji mu, rekli su, često otežava kretanje.

Na pitanje je li tačno objašnjenje njegovih portparola da je riječ o išijasu i da nije bio pod uticajem alkohola, Junker je odgovorio: “Bilo je tačno u prošlu srijedu, tačno je bilo jutros i biće tačno i večeras i sjutra ujutro. Zaista me čudi interes koji neki pokazuju za ta marginalna pitanja i tražim malo poštovanja”.

Junker se već godinama susreće sa glasinama da je sklon alkoholu, a to često koriste euroskeptični političari i mediji, koji su u više navrata dovodili u pitanju njegovu sposobnost da vodi Komisiju. U tome su prednjačili britanski euroskeptični mediji, naročito 2014. godine kada se vodila kampanja za Evropski parlament i predsjednika Evropske komisije.

Ali, nisu samo britanski mediji o tome pisali, Der Spiegel je 2014. godine objavio da je u Luksemburgu već godinama Junkerova sklonost alkoholu “javna tajna”, citirajući Letzebuerger Journal da “zločesti jezici tvrde da Junker zapravo nema problem s alkoholom, nego bez njega”.

Francuski dnevni list Liberation tada je pisao, pozivajući se na neimenovanog diplomatu, da je Junker jedini koji se usudio da puši na sastancima u Savjetu EU, da je oko sebe napravio prostor za pušenje i naručivao sok od jabuke sa dodatkom alkohola, ali da ga ipak niko nije vidio pijanog, možda malo usporenog, ali mu to nije smetalo da uspješno vodi sastanke eurogrupe, koji su nekada trajali i do ranih jutarnjih sati.

Junker je za Spiegel rekao da je i zdravstveno spreman za izazove koje donosi funkcija predsjednika Evropske komisije i da nema ništa protiv toga da lideri budu pod lupom medija.

“Ali želio bih da me pitaju o politici, a ne o mojim problemima s alkoholom, koje nemam”, rekao je Junker prije nego što je izabran za predsjednika Evropske komisije.

11 Komentara na "Junker i lično demantovao glasine o pijanstvu: Tražim malo poštovanja"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend