Evropa

Junker: Srediće to Italijani, nema prijetnje po eurozonu

Junker

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da ne postoji prijetnja nove suverene dužničke krize u eurozoni uprkos tome što je koalicija usmjerena protiv establišmenta preuzela vlast u Italiji, prenosi Rojters.

Navodi se da je Junker to izjavio juče za njemačke medije povezane u medijsku mrežu RND, odgovarajući na pitanje da li se eurozona suočava sa novom krizom.

“Ne. Reakcije finansijskih tržišta su iracionalne. Ljudi ne treba da izvlače političke zaključke iz svakog kolebanja na tržištu akcija. Ispostavljalo se u toliko prilika već ranije da investitori ne budu u pravu”, poručio je Junker.

Rojters podsjeća da je juče zakletvu položila nova italijanska vlada sastavljena od dvije stranke neprijateljski raspoložene prema euru, što je ipak umirilo tržišta nakon strahovanja da bi moglo da dođe do novih izbora koji bi mogli da postanu neka vrsta referenduma o izlasku Italije iz eurozone.

“Siguran sam da su Italijani sposobni da osjete šta je dobro za njihovu zemlju. Srediće oni to”, rekao je Junker.

On je juče čestitao novoizabranom italijanskom premijeru Đuzepeu Konteu imenovanje na tu funkciju.

Junker je u saopštenju naveo da će Evropska komisija, kao i u prošlosti, biti na strani Italije u njenom sprovođenju reformi i da će imati sluha za očekivanja i predloge Italije u vezi budućnosti EU, prenijela je agencija Ansa.

Kada je riječ o strateškim izazovima, imigraciji i pitanju reforme eurozone, “Italija će sa svojim predlozima biti u prvom planu”, dodao je Junker.

Prethodno je Junkerova portparolka saopštila da on žali zbog toga što su izjave o potrebi da Rim poboljša situaciju na siromašnom jugu zemlje istrgnute iz konteksta i izazvale negodovanje u Italiji.

Nova italijanska vlada premijera Đuzepea Kontea položila je juče zakletvu u predsjedničkoj palati Kvirinale, skoro tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora, čime je u poslednjem trenutku izbjegnuto prijevremeno glasanje.

1 Komentar na "Junker: Srediće to Italijani, nema prijetnje po eurozonu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend