Evropa

Juriš na crkve u Poljskoj zbog zakona o abortusu

Pototesti u Poljskoj (Arhivska fotografija)

Protesti protiv pooštravanja zakona o prekidu trudnoće u Poljskoj imaju dugu tradiciju. Ali da demonstranti upadaju u crkve i ometaju bogosluženja – to katolička Poljska još nije doživjela, piše Dojče vele.

Prošlog vikenda dvadesetak mladih žena i muškaraca okupilo se ispred oltara u katedrali u Poznanju kako bi sjedenjem pred oltarom i vikanjem ometali bogosluženje. Izvikivanjem parola i plakatima toliko su ometali misu da je sveštenik morao da prekine bogosluženje.

I u drugim gradovima demonstranti su pokušavali da sa transparentima upadnu u crkve. „Imate krv na rukama“, „Pakao za žene“, „Molimo se za pravo na abortus“ – to su bile neke od poruka na plakatima.

Po zidovima više crkava, između ostalog i na katedrali u Varšavi, sprejem su ispisane poruke „Abortus je OK“ i „Abortus bez granica“.

U jednom predgrađu Varšave i u Poznanju oskrnavljeni su spomenici pape Jovana Pavla Drugog – što je kršenje tabua, jer on je za mnoge Poljake i dalje nacionalni svetac.

Zaobilaženje parlamenta

U protestima svakog dana učestvuju na hiljade ljudi.

Talas protesta izazvala je prošlonedeljna odluka Ustavnog suda kojom će zakon o abortusu biti pooštren. To je zahtijevala jedna grupa desno-konzervativnih poslanika koja je htjela da izbjegne uobičajeni put kroz parlament i direktno se obratila Ustavnom sudu.

Moglo se očekivati da će sudije Ustavnog suda odlučiti u skladu sa svjetonazorima vladajuće stranke i učenju Katoličke crkve. Jer, za sudije Ustavnog suda još prije nekoliko godina postavljeni su ljudi odani nacionalno-konzervativnoj stranci Pravo i pravda (PiS). Bio je to dio reforme pravosuđa koju Evropska unija već odavno vidi kao potkopavanje demokratije u Poljskoj.

Nova ratna retorika

Do sada je prekid trudnoće u Poljskoj bio dozvoljen u slučaju da je ugrožen život majke, u slučaju teških poremećaja fetusa i u slučaju trudnoće nakon silovanja.

Prema presudi Ustavnog suda abortus bi ubuduće bio zabranjen i u slučaju teških poremećaja nerođenog djeteta, jer to je u suprotnosti s ustavnim načelom o zaštiti života, navodi se u obrazloženju Suda.

Poremećaji fetusa do sada su bili razlog za većinu od oko hiljadu abortusa koliko se godišnje obavi legalno u Poljskoj. Presuda Ustavnog suda zato praktično znači gotovo potpunu zabranu prekida trudnoće.

To je izazvalo oštru kritiku u zemlji.

U nevladinoj organizaciji „Demokratska akcija“ (Akcja Demokracja), koja je prethodno skupila 200.000 potpisa protiv pooštravanja zakona o abortusu, za odluku Ustavnog suda kažu da je „sramotna politička odluka koju su diktirali desni fundamentalisti“. To je, dodaju, „rat protiv žena“. Inače slogan „To je rat“ mogao se vidjeti i na transparentima demonstranata.

Desni radikali za zaštitu Crkve

Krajnje desničarske grupe već su najavile formiranje „Nacionalne straže“ za zaštitu Katoličke crkve i crkvenih zgrada od napada demonstranata.

„Lijeve grupacije kažu da je to rat. Mi ćemo učestvovati u tom ratu“, izjavio je Robert Bakijevič, šef radikalno-nacionalističkog udruženja „Marš nezavisnosti“ (Marsz Niepodległości).

Pred jednom crkvom u Varšavi, Bakijevič je u ponedjeljak izjavio da se Poljska nalazi „usred neoboljševičke revolucije“ i da je „prošlo vrijeme mira i tolerancije za varvare“.

Dan ranije, upravo tu je došlo do sukoba demonstranata i desnih radikala, kada su ovi drugi blokirali ulaz u crkvu i pokušali da demonstrante potisnu sa stepeništa crkve.

U ponedjeljak uveče policija je čuvala ulaz u jednu drugu crkvu u Varšavi ispred koje se okupilo više stotina demonstranata s pištaljkama, bubnjevima i transparentima.

Iza policajaca s kacigama stajala je jedna desno-radikalna grupa koja je takođe štitila crkvu. Oni namjeravaju da ubuduće budu aktivni svuda, a u sklopu novoosnovane „Nacionalne straže“.

„Branićemo svaku crkvu, svaku stambenu četvrt, svaki grad i svako selo“, najavio je Bakijevič.

Protesti u parlamentu

U utorak, nakon šest dana uzastopnih demonstracija, do protesta je došlo i u parlamentu. Lijevo-liberalna opozicija kritikovala je odluku Ustavnog suda i blokirala govornicu u parlamentu.

Poslanici koji su protestovali držali su transparent kojim su pozivali na legalizaciju abortusa. Neki su donijeli žičane vješalice za odjeću – što je u Poljskoj već godinama simbol drastičnih metoda prekida trudnoća.

A kad je došlo do izgreda, pripadnici obezbjeđenja zaštitili su kopredsjednika vlade i šefa stranke PiS Jaroslava Kačinjskog. Državna televizija TVP protest opozicije nazvala je „lijevim fašizmom koji razara Poljsku“.

Rat kultura

U Poljskoj se trenutno govori o „ratu kultura“ između liberalizma i konzervativizma.

Filosofkinja i publicistkinja Agata Bijelik-Robson izjavila je u intervjuu za nedjeljnik „Njuzvik Poljska“ (Newsweek Polska) da vladajuća stranka PiS traži nove neprijatelje, jer je oslabljena nakon posljednje krize vlade.

„Ima elemenata ’rata kultura’ koji trenutno privlače sve radikalne snage“, ocjenjuje Bijelik-Robson. „To je borba protiv džendera, protiv LGBT-a i protiv abortusa, protiv navodnih ’elemenata civilizacije smrti’, koji dolaze sa liberalnog Zapada“, kaže ona.

S najnovijom presudom Ustavnog suda, Katolička crkva u Poljskoj, vladajuća PiS, kao i druge desno-konzervativne stranke, postigle su uglavnom ono za šta se već godinama zalažu kad se radi o abortusu – i to iako se većina društva u istraživanjima javnog mnjenja uvijek izjašnjava protiv pooštravanja propisa o prekidu trudnoće.

3

avatar
1000
3
0
0
 
2
BnjjMirjana A.R.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Te đevojke će izumrijeti a onda će doći neki drugi narodi i krivi će nam za sve biti migranti. Evropa umire, nema ko da radi

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Zašto ovo rade svome narodu u Poljskoj, nije mi jasno. Kakva zabrana abortusa u slučaju teškog poremećaja fetusa – van pameti. Zar je bolje da se dijete namuči od samog rođenja zajedno s roditeljima i ostalim članovima familije – to je stvarno van svake zdrave pameti.

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Zašto ovo rade svome narodu u Poljskoj, nije mi jasno. Kakva zabrana abortusa u slučaju teškog poremećaja fetusa? Van pameti.

Send this to a friend