Evropa

Kako funkcionišu evropski izbori

Evropski parlament

Pripreme za izbore za Evropski parlament, koji će se održati 23. maja, počele su širom Evropske unije, a na njima će najvjerovatnije učestvovati i Velika Britanija, pošto je Brisel pristao da Bregzit odloži do oktobra.

Iako je britanska premijerka Tereza Mej rekla da ta država neće učestvovati na izborima, ako njen plan za Bregzit dobije podršku prije evropskog glasanja, djeluje da će Britanija i tada biti dio EU.

Šta je Evropski parlament?

Predstavnike u ovom parlamentu direktno biraju glasači iz EU.

Odgovoran je, zajedno sa Savjetom ministara zemalja članica Evropske unije, za izradu zakona i odobravanje budžeta.

Ima ulogu i u odnosima Brisela sa drugim državama, kao i sa zemljama koje žele da se pristupe bloku.

Njegovi članovi zastupaju interese različitih zemalja i različitih regiona u okviru EU.

Kako se biraju poslanici?

Svakih pet godina, građani zemalja EU izlaze na birališta da izaberu poslanike Evropskog parlamenta.

Svakoj zemlji dodijeljen je određeni broj poslaničkih mjesta, otprilike proporcionalno sa brojem njenih stanovnika. Najmanja, Malta (broj stanovnika: oko pola miliona) ima šest predstavnika u Evropskom parlamentu, dok najveća Njemačka (broj stanovnika: 82 miliona) ima 96.

U sadašnjem parlamentu sjedi 751 zastupnik.

Kandidati mogu da se kandiduju samostalno ili kao predstavnici jedne od političkih partija.

Zemlje članice mogu da organizuju izbore za Evropski parlament u skladu sa nacionalnim zakonima, ali moraju da se drže nekih zajedničkih pravila. Poslanici u Evropskom parlamentu biraju se prema proporcionalnom izbornom sistemu – na primjer, stranka koja osvoji trećinu glasova, osvaja trećinu poslaničkih mjesta.

Šta će se desiti ako Velika Britanija ode?

Kad Velika Britanija ode, EU planira da smanji ukupan broj poslaničkih mjesta u parlamentu sa 751 na 705.

Dvadeset sedam britanskih poslaničkih mjesta će se raspodijeliti na drugih 14 zemalja članica koje trenutno nisu dovoljno zastupljene. Ostala mjesta biće `ugašena`, ali će kasnije moći da budu dodijeljena svakoj novoj zemlji članici koja pristupi uniji.

EU je već usvojila zakon kojim se mijenja broj poslanika i raspodjela mandata, ali će zakon stupiti na snagu tek kada Velika Britanija zvanično izađe iz EU.

Ako Velika Britanija izabere poslanike za evropski parlament, a zatim napusti EU, britanski poslanici neće preuzeti mandate, a njihova poslanička mjesta ostaće prazna.

Biblioteka Donjeg doma kaže da bi na ovim izborima mogli da budu izabrani i poslanici iz drugih zemalja koji bi preuzeli britanske mandate kada Britanija napusti EU.

Posljednji put kad su održani izbori za Evropski parlament 2014. godine, Velika Britanija je na njih potrošila 126 miliona eura.

Glavni troškovi odlazili su na samo glasanje (obezbjeđivanje birališta i mjesta na kojima se broje glasovi), slanje informacija o kandidatima i slanje glasačkih listića poštom.

Send this to a friend