Evropa

Kako je grupa ljekara nadmudrila naciste u Drugom svjetskom ratu

Sve je počelo tako što je jedan 35-godišnji zatvorenik, u očajničkoj želji da napusti logor u nacističkoj Njemačkoj 1941. godine, razmišljao da samom sebi odsječe ruku i tako umre.

Ipak, njegov doktor imao je nešto drugačiju ideju. Zabo mu je iglu u ruku, a rezultati su uskoro pokazali da zatvorenik boluje od smrtonosne vrste tifusa.

Muškarac je morao da provede neko vrijeme kod kuće u karantinu, iako se nikada stvarno nije razbolio.

To je bio prvi put da je Stasiek Matulevic isprobao novu metodu na nekom od osvojih pacijenata, a vijest je odmah radosno podijelio sa kolegom Eugenom Slavomirom Lazovskim.

Niko, pa ni žena ‘oboljelog’ pacijenta, nikada nisu saznali da bakterijska suspenzija zvana Proteus OX19, koja se u laboratorijama u to vrijeme koristila za testiranja na tifus, pokazuje lažne rezultate ukoliko se direktno ubrizga u krv pacijenata.

Rezultati krvi tako su pokazivali da su pacijenti zaraženi tifusom, iako u stvarnosti to nije bio slučaj.

Godinama kasnije, Lazovski je objasnio da ga je na lažiranje rezultata navela “borba za život”.

Ljekar više nije mogao da izdrži svakodnevne prizore ubijanja starih i novorođenčadi u Poljskoj, tako da je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da spase što više ljudskih života.

Prema procjeni stručnjaka, Lazovski je spasao više od 8.000 ljudi. Ukoliko je to tačno, onda je njegovo djelo nadmašilo napore Oskara Šindlera, piše “Mental flos”.

Kada se na prelazu vjekova vratio u mjesto na kojem je nekada radio, ljekar je dočekan srdačno, uz svečanu ceremoniju.

“To nije bio pravi tifus”, rekao je jednom od muškaraca koje je ‘liječio’ za vrijeme rata. “To je bio moj tifus”.

Send this to a friend