Evropa

Kako Rusija dočekuje LGBT osobe koje traže azil

Sredinom jula, HIV pozitivni stranac stigao je u odjeljenje za imigraciju u Moskvi tražeći azil u Rusiji.

Za razliku od njegovog rodnog Uzbekistana, gdje je seks između muškaraca kažnjiv i do tri godine zatvora, Rusija nije kriminaliovala homoseksualne odnose. Ali, kako su on i njegov advokat raspravljali o svom slučaju s imigracijskom službenicom, njihova je sagovornica jasno pokazala da nema saosjećanja za ljude poput njega.

“Da zavisi o mene, svi bi bili stavljeni pred zid”, rekla je zaposlena u moskovskom odjeljenju Glavne uprave za migracije, koji se nalazi u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

U jednom trenutku razgovora, ona se prebacila na jezik s kojim govori azilant, a sve to kako bi izrazila neodobravanje njegove seksualne orijentacije.

“Proklet bio tvoj otac. Razumiješ li me, psu?” rekla je na uzbekistanskom.

Njeni komentari sada su predmet formalne žalbe ruskim vlastima od strane advokata podnositelja zahtjeva za azil i to u ime rijetke grupe pojedinaca koji traže utočište u Rusiji: homoseksualaca.

Grupe za zaštitu ljudskih prava bilježe povećani broj zahtjeva za azilom na Zapadu upravo homoseksualnih i transrodnih osoba iz Rusije, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao kontroverzni zakon iz 2013. godine koji zabranjuje “promicanje” netradicionalnih seksualnih odnosa među maloljetnicima.

No, broj ljudi koji bježe u Rusiju od vlada s restriktivnijim zakonima o istopolnim odnosima je veoma mali, kažu aktivisti koji rade sa tim tražiteljima azila. Taj broj malo je porastao tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva ovoga ljeta, kada su neki stranci sa propusnicama za turnir zatražili status izbjeglice u Rusiji, izjavila je Varvara Tretjak, savjetnica u Komitetu za građansku pomoć.

​Misle da je u Rusiji kao i u Evropi

Neki od njih, poput Uzbekistanca s početka priče, dolaze iz većinski muslimanskih bivših sovjetskih republika u Centralnoj Aziji, gdje bi mogli biti krivično gonjeni i osuđeni zbog seksualne orijentacije.

Iako ti podnositelji zahtjeva imaju određena saznanja o ruskim realnostima, Tretjak kaže da drugi – kao što su podnositelji zahtjeva iz Afrike – nisu ni svjesni kakav je odnos prema pravima LGBT osoba u Rusiji, u kojoj se potiče diskriminacija i nasilje protiv seksualnih manjina posljednjih godina.

“Oni misle da je u Rusiji kao u Evropi i da su našli sigurno mjesto za život. No, razočaranje stigne u trenutku podnošenja zahtjeva za azilom, jer se tada suočavaju sa jakom ksenofobijom i vrijeđanjem od strane imigracijskih službenika”, upozorava Tretjak u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Putin i drugi ruski zvaničnici negiraju da Rusija diskriminiše seksualne manjine i tvrde da zakon o “gay propagandi” usvojen 2013. ima za cilj da zaštiti djecu.

Anton Rjuzhov, advokat ruske LGBT organizacije Stimul, koji zastupa Uzbekistanca kojega je imigracijska službenica nazvala”psetom”, izjavio je da su podnijeli službenu pritužbu Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi se promijenio “ponižavajući” sistem za traženje statusa azilanta i izbjeglice u Rusiji.

“Ovo se ne može ignorisati, u suprotnom to će se ponavljati”, dodao je Rjuzhov koji je podnio tužbu u ime Uzbekistanca, kao i homoseksualaca iz Turkmenistana, Nigerije i Kameruna koji su zatražili izbjeglički status u Rusiji.

“Sve je bilo sjajno u vrijeme Staljina”

Rusija nije jedina koja zahtijeva dokaze o seksualnoj orijentaciji LGBT osoba koje traže azil. Sjedinjene Američke Države takođe zahtijevaju takve dokaze, izjavila je Jackie Yodashkin, portparolka organizacije Imigracijska ravnopravnost sa sjedištem u New Yorku.

“Za izbjeglice koji bježe iz zemalja u kojima je je nesigurno ili čak zločin biti LGBT osoba, vrlo je teško to i dokazati, jer mnogi žive u strahu da će biti ubijeni”, kaže Yodaskhin.

Rjuzhov smatra da bi dokaz o pripadnosti homoseksualnoj zajednici trebao biti razmatran u kasnijoj fazi zahtjeva za azilom, jer ruski zakon omogućuje svakom da traži zahtjev za azilom ili izbjeglički status. On upozorava da imigracijski službenici vrlo često vrijeđaju homoseksualce podnositelje zahtjeva za azilom. Nazivaju ih “dečkima s AIDSOM, sramotom za društvo, psima”

Nakon što je podnosilac zahtjeva rekao da se nada da će mu biti dozvoljeno vjenčanje sa partnerom, službenica mu je rekla da sreću pokuša u Uzbekistanu, gdje je zamjenik ministra pravosuđa još u maju rekao da “međunarodni pozivi za većim pravima LGBT osoba nisu tema u Taškentu”.

Nakon što su Rjuzhov i njegov klijent službenici u Uredu za imigraciju rekli da je u Uzbekistanu homoseksualizam krivično djelo, ona je odgovorila kako je “u vrijeme Staljina sve bilo bolje”.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom postupka imigracijske službenice, tek je 5. septembra portparolka izjavila da su primili zahtjev i da će se obaviti istraga.

“Nije tako loše kao u Kamerunu”

Thierry, homoseksualac iz Kameruna u kasnim dvadesetim godinama, rekao je da nije znao za odnos prema LGBT osobama u Rusiji.

“Nisam znao za zakon o gay propagandi. Saznao sam o tome tek kada sam došao u Rusiju” rekao je u telefonskom razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Zatražio je da mu se ne navodi prezime, jer su on i njegov dečko “verbalno i fizički” bili napadani u Kamerunu, a čak su ga otac i rodbina zlostavljali fizički.

“Samo me majka podržavala i ona mi je rekla da napustim zemlju”, rekao je Thierry, koji je stigao u Rusiju početkom 2018, nakon što je čak pune četiri godine pokušavao da pobjegne iz Kameruna gdje su istopolni odnosi kažnjivi zatvorom i od pet godina.

Prvo je stigao do Maroka, a onda se pokušao domoći Španijee, no brod je potonuo, a on spašen. Poznanik iz Maroka mu je predložio da ode u Rusiju.

“On je poznavao nekoga ko bi nam mogao poslati poziv kako bi dobili vizu. Dobio sam vizu, ali nisam imao novca za avionsku kartu, pa mi je viza istekla. Dobio sam još jednu vizu i stigao u Rusiju”, kaže on.

Thierry ističe da homoseksualci nisu prihvaćeni u Kamerunu i da su izloženi nasilju.

“Suočavamo se s mnogim problemima, pa i prijetnjama smrću. Sigurniji sam ovdje u Rusiji, nego u Kamrunu”, priznaje.

“Istina, LGBT osobe nisu prihvaćene u Rusiji, ali barem u Moskvi je situacija drugačija. Družimo se, a pronašao sam čak i partnera”, kaže Thierry.

6 Komentara na "Kako Rusija dočekuje LGBT osobe koje traže azil"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend