Evropa

Kako se Lijepi Pedro vratio u politički vrh

Pedro Sančez

Španski socijalisti su se vratili. Španska socijalistička radnička partija (PSOE) je na jučerašnjim parlamentarnim izborima, prema prvim rezultatima, osvojila 122 od 350 mjesta, a Narodna partija (PP) imaće 65 mandata. Čak i sve tri desničarske partije zajedno – PP, Građani (Cs) i ekstremno desničarski Voks, koji će prvi put ući u parlament, ne mogu da formiraju većinu.

<<<Parlamentarni izbori u Španiji, premijer Sančes proglasio pobjedu<<<

Premijeru Pedru Sančezu time je otvoren put za pobjedu, u koju donedavno niko ne bi povjerovao. Na izborima u junu 2016. PSOE je osvojila samo 84 mandata, pošto ju je zamalo prestigla koalicija “Unidas Podemos” (UP).
Četrdesetsedmogodišnji ekonomista Sančez došao je na vlast prije 11 mjeseci, nakon što je prethodom premijeru Marijanu Rahoju, čija ji je PP optužen za tešku korupciju, izglasano nepovjerenje.

“Lijepi Pedro”, kako ga zovu u medijima, imao je samo jednu šansu, koju je iskoristio na najbolji mogući način, predstavivši proevropsku, vladu, koju ravnopravno sačinjavaju socijalisti i nezavisni članovi. Iz nedjelje u nedjelju njegova vlada je predstavljala nove socijalne mjere: podizanje minimalne zarade, prilagođavanje penzija inflaciji, pomoć za dugotrajno nezaposlene, zakon o iznajmljivanju stanova, programe za žrtve seksualnog nasilja i drugo.
Veoma snažan utisak na javnost ostavio je kada je dozvolio izbjegličkom brodu “Akvarijus” da pristane u Španiji, nakon što nijedna druga zemlja nije htjela da primi oko 600 migranata. Najavio je da će premjestiti posmrtne ostatke diktatora Franka iz mauzoleja na privatno groblje, pitanje koje sudovi još uvijek razmatraju.

Sančeza očekuje težak put. Prijevremeni izbori su raspisani, jer socijalisti i UP nisu uspjeli da proguraju budžet u parlamentu. Katalonske partije koje se bore za nezavisnost glasale su protiv zajedno sa desničarima.

“Ne znači ne! Ništa van Ustava!”, odgovara Sančez na njihov zahtjev za raspisivanje referenduma o nezavisnosti.

Ono što je Sančezu najpotrebnije, jeste veliki, pouzdani partner, što znači da može da bira između Cs i UP.

Sastav nove vlade sigurno neće biti poznat prije 26. maja, kada će Španci, osim za Evropski parlament, glasati za opštinska vijeća i regionalne vlade.

Send this to a friend