Evropa

Pakt od 977 miliona eura – Kijevu od Belgije 30 aviona F-16; Putin najavio “ozbiljne posljedice” ako dođe do upotrebe zapadnog oružja na ruskom tlu

Foto: AP
Foto: AP

Rat u Ukrajini – 825. dan. Grad Lugansk na istoku Ukrajine, koji je pod kontrolom Rusijom napadnut je kasetnom municijom, što je izazvalo požar, saopštio je šef LNR Leonid Pasečnik. Ruske snage su raketom Kh-59 pogodile međunarodni aerodrom Zaporožje, uništivši zgradu terminala, saopštila je ukrajinska vojska. Dešavanja pratite na CdM-u.

Putin najavio “ozbiljne posljedice” ako dođe do upotrebe zapadnog oružja na ruskom tlu

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je danas da bi upotreba zapadnog oružja za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji, donijela rizik “ozbiljnih posljedica”, pošto Ukrajina kao odgovor na rusku invaziju već gađa pogranična područja.

“U Evropi, posebno u malim zemljama, moraju da razmišljaju o tome sa čime se igraju”, rekao je Putin u Uzbekistanu gdje se nalazi u zvaničnoj posjeti.

Ruski predsjednik je dodao da je to “ozbiljna stvar koja mora da se ima na umu, prije odluke o napadu duboko na ruskoj teritoriji”.

“To trajno zaoštravanje može da izazove ozbiljne posljedice”, ocijenio je Putin.

Ukrajina traži da koristi oružje koje isporučuje Zapad protiv vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji, ali ta tema je duboko podijelila pristalice Kijeva.

Italija i Njemačka su pomenule opasnost od daljeg zaoštravanja, strahujući da bi Putin mogao da upotrijebi nuklearno oružje, dok generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg smatra da trenutna ograničenja “vezuju ruke Ukrajicima”.

Putin smatra da bi to bilo dodatno zaoštravanje, jer bez obzira na to što bi ukrajinska vojska sprovodila napade, njih bi pripremili zapadnjaci koji Ukrajinu snabdijevaju oružjem.

“Takav zadatak ne priprema ukrajinska vojska, već predstavnici zemalja NATO”, rekao je Putin optužujući Zapad da “želi globalni sukob”.

Švedska ne šalje borbene avione Gripen u Ukrajinu, tamo prvo idu F-16

Švedske vlasti su danas odlučile da ne pošalju Ukrajini borbene avione Gripen pošto će tamo partnerske države prvo isporučiti američke F-16.

“Druge zemlje su tražile da sačekamo prije nego što poklonimo Gripene“ – izjavio je za Frans pres portparol švedskog Ministarstva odbrane Pal Jonson.

Ta odluka je saopštena u Briselu, gdje su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i belgijski premijer Aleksander De Kro parafirali sporazum o bilateralnoj saradnji koji uključuje isporuku Belgije 30 aviona F-16 do 2028. godine.

„Naši koalicioni partneri naglašavaju da je istovremeno uvođenje dva vazduhoplovna borbena sistema veoma složeno i da je sada prioritet uvođenje sistema F-16 u ukrajinsko vojno vazduhoplovstvo“ – rekao je Jonson.

Holandija i Danska predvode koaliciju 11 država koje su obećale da će isporučiti te borbene avione američke proizvodnje Ukrajini i obučiti ukrajinske pilote koji se, kao i tehničari upravo obučavaju u Danskoj.

Putin: Zapad izazvao rusku ofanzivu u oblasti Harkova

Zapad je izazvao rusku ofanzivu na ukrajinsku oblast Harkov ignorišući upozorenja Rusije da ne dozvoli Ukrajini da udari na susjedni ruski region Belgorod, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Udari na rusku teritoriju oružjem koje Zapad isporučuje Ukrajini mogući su samo uz pomoć stručnjaka iz zapadnih zemalja, rekao je Putin i dodao da to može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Ruski predsjednik govorio je na više tema.

Navodi i da Rusija nikada nije odustala od mirovnih pregovora sa Ukrajinom i da je spremna da im se vrati, dok se sama Ukrajina povukla iz pregovaračkog procesa.

Putin navodi da su francuski plaćenici su već duže vrijeme u Ukrajini , a pojavljivanje tamošnje regularne vojske predstavlja još jedan korak ka globalnom sukobu, izjavio je ruski predsjednik.

Francuska je više puta demantovala ruske tvrdnje da se u Ukrajini nalaze francuski plaćenici.

Zelenski: Iran otvoreno isporučuje oružje Rusiji

Iran otvoreno isporučuje oružje Ruskoj Federaciji rekao je, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Briselu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa belgijskim premijerom Aleksandrom De Kruom.

Šef države je naglasio da Rusija danas nije sama u ratu protiv Ukrajine.

“Već postoji otvoreno snabdijevanje oružjem iz Irana. Ne samo bespilotne letjelice, već i rakete. Postoje isporuke artiljerijskih granata i projektila iz Sjeverne Koreje. I postoje neke stvari koje vidimo od naših obavještajnih službi, ali ne govorimo o njima danas javno do 100 odsto činjenica o snabdevanju iz jedne ili druge države ruskom zlu”, naglasio je Zelenski.

Istovremeno je rekao da Ukrajina želi da se rat završi pošteno – obaveznom pobjedom nad Rusijom.

Moskva: Oboren ukrajinski Mig-29

Ruski PVO sistemi oborili su avion Mig-29 Oružanih snaga Ukrajine u zoni specijalne vojne operacije zaštite Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Federacije.

“Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su avion Mig-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, a takođe su uništili 39 bespilotnih letjelica, operativno-taktičku raketu američke proizvodnje `atakams` , sedam vođenih bombi francuske proizvodnje `hamer` i raketu američke proizvodnje `himars`, navodi Ministarstvo.

Švajcarska odobrila protjerivanje ruskih špijuna uoči mirovnog samita

Gornji dom švajcarskog parlamenta podržao je predlog da se pooštre mjere za protjerivanje špijuna posebno ruskih obavještajnih agenata, dok se Bern priprema da bude domaćin velikog samita čiji je cilj otvaranje puta miru u Ukrajini.

Poslanici su podržali predlog da se “sistematski protjeruju ruski i drugi strani špijuni”, koji je podržala predsjednica Viola Amherd u svom obraćanju parlamentu.

Rekla je da vlada planira da postepeno protjeruje obavještajne službenike čije aktivnosti ugrožavaju bezbjednost Švajcarske ili njenu ulogu zemlje domaćina.

Zauzvrat, Franciska Rot, članica socijaldemokrata lijevog centra i jedna od pristalica ovog samita, istakla je da je neutralna Švajcarska „magnet“ za špijune zbog koncentracije međunarodnih organizacija u zemlji.

Ona je objasnila da se to posebno odnosi na ruske špijune, tvrdeći da Švajcarska mora da pokaže “nultu toleranciju” prema špijunaži.

Švedska pauzira isporuku “gripena” Ukrajini

Švedski ministar odbrane Pal Džonson izjavio je da će Švedska pauzirati planove o isporuci borbenih aviona “gripen” Ukrajini, kako bi se omogućilo uvođenje borbenih aviona F-16.

On je za švedsku agenciju TT rekao da je plan pauziran na zahtjev drugih članica NATO-a, koje su pozvale da se sačeka sa “gripenima”.

“Ovo je povezano sa činjenicom da je fokus trenutno na uvođenju F-16 sistema”, rekao je Džonson.

Ukrajina je prošle godine započela pregovore sa Švedskom o dobijanju “gripen” aviona.

Zelenski: Ako Bajden ne dođe na Samit mira, Putin će aplaudirati

Ruski lider Vladimir Putin se plaši Globalnog samita mira i pokušava da ga poremeti i dogovori paralelnu platformu. Zato neki svjetski lideri još nisu komentarisali samit, ocijenio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Briselu na konferenciji s premijerom Belgije Aleksandrom De Kruom.

“Ako ima onih koji mogu da podrže Rusiju, onda oni podržavaju rat danas”, rekao je Zelenski.

Rekao je da bi veoma volio da američki predsjednik Džozef Bajden bude na samitu lično, kao i da zna da ga Sjedinjene Američke Države podržavaju, ali da ne zna na kom nivou.

“Mislim da ovo nije baš jaka odluka. Mislim, uz sve dužno vam poštovanje, svakoj osobi u Sjedinjenim Američkim Državama, oni će nam mnogo pomoći i mislim da je predsjednik Bajden potreban na samitu mira, jer drugi lideri gledaju na odgovor SAD. Njegovo odsustvo će aplaudirati lično Putin, dok stoji”, poručio je Zelenski.

Prema njegovim riječima, Ukrajina takođe čeka odgovor u vezi prisustva na samitu Kine, Brazila i nekoliko afričkih zemalja.

Borelj: EU razmatra ukidanje zabrane udara Ukrajine na Rusiju

Ministri odbrane zemalja Evropske unije (EU) sastaće se u Briselu da razgovaraju o mogućnosti ukidanja zabrane udara ukrajinskih oružanih snaga (AFU) na teritoriju Rusije zapadnim oružjem, najavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj po dolasku na sastanak šefova Ministarstva odbrane.

Na sastanku će učestvovati i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Borelj je napomenuo da su neke zemlje već počele da donose odluke o ukidanju ograničenja na upotrebu zapadnog naoružanja od strane Ukrajine na ruskoj teritoriji.

“Postoji pitanje ukidanja ograničenja za upotrebu oružja protiv ciljeva unutar ruske teritorije, koje će danas postaviti generalni sekretar NATO-a Stoltenberg. Razgovaraćemo o ovom važnom pitanju”, rekao je Borelj za RIA Novosti.

Naznačio je da će zemlje članice asocijacije razgovarati o riziku od eskalacije, ali je istovremeno naglasio potrebu da se uspostavi ravnoteža između ovog rizika i potrebe da se Ukrajina odbrani.

Ukrajina i Belgija potpisale bezbjednosni pakt vredan 977 miliona eura

Ukrajina i Belgija su postigle bilateralni bezbjednosni sporazum koji uključuje isporuku 30 borbenih aviona F-16, potpisan tokom sastanka u Briselu između predsjednika Volodimira Zelenskog i premijera Aleksandra De Krua.

“Dokument uključuje najmanje 977 miliona eura belgijske vojne pomoći Ukrajini ove godine, kao i posvećenost Belgije pružanju podrške tokom desetogodišnjeg trajanja sporazuma”, rekao je Zelenski u objavi na društvenim mrežama.

Belgija će Ukrajini obezbijediti 30 aviona F-16

Belgija će se obavezati da obezbijedi Ukrajini 30 borbenih aviona F-16 pri čemu su prve isporuke planirane za ovu godinu, izvijestila je belgijska novinska agencija Belga, pozivajući se na ministarku spoljnih poslova te zemlje Hadžu Labib.

Najava je objavljena nekoliko sati prije nego što bi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebalo u Briselu da se sastane s belgijskim premijerom Aleksanderom de Kroom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zelenski i de Kro treba da potpišu bezbjednosni sporazum između dvije zemlje.

Oni će takođe posjetiti belgijsku vazdušnu bazu u kojoj se ukrajinski piloti obučavaju za upravljanje borbenim avionima F-16, prenio je ukrajinski servis RSE.

Zelenski je u ponedjeljak potpisao sličan bezbjednosni sporazum sa Španijom, koja je obećala vojnu pomoć Ukrajini od milijardu eura.

Početkom maja, Zelenski je najavio pripremu sedam novih bilateralnih bezbjednosnih sporazuma, uključujući i sa SAD.

Devet bezbjednosnih sporazuma u okviru deklaracije o podršci Ukrajini koju su u julu 2023. godine u Viljnusu usvojile zemlje “Grupe sedam” već je potpisano sa Velikom Britanijom, Njemačkom, Francuskom, Danskom, Kanadom, Italijom, Holandijom, Finskom i Letonijom.

Ukrajina napala Lugansk kasetnim bombama

Grad Lugansk na istoku Ukrajine, koji je pod kontrolom Rusijom napadnut dva puta u roku od tri sata noćas, rekli su zvaničnici.

Šef Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik rekao je da je Lugansk pogođen kasetnom municijom, što je izazvalo požar.

Mještani su izvijestili da su eksplozije odjeknule u blizini vojne vazduhoplovne škole i fabrike za remont aviona.

Kijev: Rusi pogodili aerodrom u Zaporožju, terminal uništen

Ukrajinski policajci i vojska potvrdili su da su Rusi juče popodne raketom Kh-59 pogodili međunarodni aerodrom Zaporožje, uništivši zgradu terminala.

Generalno Tužilaštvo Oc “Jug” je pokrenulo istragu o posljedicama udara krstareće rakete na terminal aerodroma.

Navodi se i da nema povrijeđenih.

Borbe na istoku Ukrajine

Žestoke borbe nastavljene su na istoku zemlje. Najmanje tri osobe stradale su u Nikolajevu, a jedna u Harkovu u ruskim napadima, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Danas je, kako je saopštila belgijska vlada, planiran dolazak Zelenskog u Brisel. Tu bi ukrajinski predsjednik sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom trebalo da potpiše vojni sporazum.

Ukrajinski predsjednik Volorimir Zelenski, juče je posjetio Madrid, gdje se sastao sa španskim premijerom Pedrom Sančezom.

Španija se, prema sporazumu koji su potpisali Zelenski i Sančez, obavezala da će ove godine isporučiti Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od milijardu eura.

Ukrajinski predsjednik nastoji da obezbijedi stalnu vojnu pomoć od zapadnih saveznika da bi ukrajinska vojska bila u stanju da se suprotstavi ruskim vojnim snagama. Iznio je podatak da je Rusija samo u maju napala Ukrajinu sa 3.200 bombi, istakavši da Kijev nema dovoljno raketa za PVO odbranu.

Rusko Ministarstvo odbrane navelo je, s druge strane, da su njihove snage preuzele kontrolu nad još dva naselja u Harkovu i Donjecku.

Kremlj je, istovremeno, istakao da je NATO u direktnom sukobu sa Moskvom, kao i da se generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg “igra vojnom retorikom”, što doprinosi daljoj eksalaciji sukoba.

Za to vrijeme, Poljska je saopštila da će ograničiti kretanje ruskim diplomatama na njenoj teritoriji, dok je Moskva navela da će odgovoriti Varšavi zbog uvođenja tih restrikcija.

8

avatar
1000
4
4
0
 
6
ĆiraPrckoVidiš ti toĆiraOvako je
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ćira
Gost
Ćira

Ništa im neće pomoći tih 30 aviona ako im uz njih ne daju te rakete dugog dometa koje oni jedini mogu da nose.Ukrajinci imaju i bolje rakete sto ih ne monteraju na mig 29, eto juče su pogodili radar Ruski na udaljenost od 1800 km. To zapadne rakete samo mogu da sanjaju.

Vidiš ti to
Gost
Vidiš ti to

Ma, stvarno?! Rusija može da maltretira komšiju, a nju komšija ne može? Da neće da upotrebi atomsku bombu, pa da je i on dobije na Moskvu? Ne bi ga spasila tri bunkera a ne jedan.

Ćira
Gost
Ćira

Gruzija izabrala zakon o stranim nevladinim ulaganjima.pod hitno i zakon kod nas da se stane na put stranim agentima da rovare zemljom.

Prcko
Gost
Prcko

Ćirice mudri, nije to zakon o stranim ulaganjima, ona su vrlo dobrodošla, nego o stranim agentima.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Rusija mora izgubit ova rat ali to će bit teško izvest?

Boris
Gost
Boris

Ajmo malo ozbiljnosti ni jedna Nuklearna sila ne može da izgube rat od praćke. To je jedina istina, to što rade političari mažu nam oči , igraju se svojih malih igrica. Dakle Rusija je nuklearna sila , Ukrajina nije , Ukrajina gubi rat. Postavlja se pitanje koliko Ukrajinca i Rusa treba da pogine do tada i koliko će sve nas… Više »

Ovako je
Gost
Ovako je

Borise, nijedan dugotrajni rat nije dobila vojna sila, nego ekonomska. Ko može duže da izdrži. Rusija je slaba, Zapad je jak. Mrcvariće je dok ne padne sama od sebe. Zapad mora pomoći Ukrajini jer se na to obavezao ugovorom kojim je Ukrajina predala svoje nuklearno oružje Rusiji.

Ćira
Gost
Ćira

Lepo pitanje si postavio. Poginuće onoliko voijnika koliko je Zapad platio. A on mora nešto i da zaradi a to je cto posto izmirivanje duga od dva posto BDP zemlje NATO prema NATO. ,

Send this to a friend