Evropa

Rusija će tužiti Ukrajinu zbog terorističkog napada u Moskvi, Vojna uprava Kijeva: Prijestonica Ukrajine pet puta napadnuta raketama “cirkon”

Foto: EPA

Rat u Ukrajini – 768. dan. Rusija je zatražila od Ukrajine da uhapsi i izruči sve umiješane u teroristički napad u “Kroksi siti holu”, ali i u sve druge ranije napade. Kijev tvrdi da Moskva već duže vrijeme gomila krstareće rakete “kalibar” koje može da iskoristi za napad. Ruske snage su saopštile da su uništile tri ukrajinska aviona Su-25 na aerodromu Voznesensk u oblasti Nikolajev. Dešavanja pratite na CdM-u.

Rusija će tužiti Ukrajinu zbog terorističkog napada u Moskvi

Rusija će tužiti Ukrajinu zbog njene uloge u terorističkom napadu na Moskvu, rekla je danas portparolka ruskog Ministrstva spoljnih poslova Marija Zaharova za prvi kanal nacionalne televizije, prenosi novinska agencija TASS.

“Rusija namjerava da se obrati Međunarodnom sudom i pravna dokumentacija vezana za to se trenutno priprema”, rekla je ona.

Prosljeđivanje antiterorističkih zahtjeva od strane Rusije Ukrajini, dio je obavezne procedure, objasnila je Zaharova obećavajući najnovije informacije o narednim koracima u tom procesu.

Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da su ruski istražitelji pronašli dokaze koji upućuju na upletenost Ukrajine u teroristički napad na dvoranu Krokus u Moskvi, 22. marta, u kome je poginulo 144. osoba.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova podnijelo je zahtjev ukrajinskoj vladi, u okviru Međunarodne konvencije o suzbijanju terorističkih bombardovanja i Međunarodne konvencije o suzbijanju finansiranja terorizma, kojom raži od Kijeva odmah uhapsi i izruči sve lica umiješana u napad, uključujući i šefa Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) Vasilija Maljuka.

“Nota upućena Kijevu ne sadrži napad na Krokus, poslaćemo je po završetku istrage”

U noti o borbi protiv terorizma koju je Rusija uputila Ukrajini, nema zahtjeva u vezi sa terorističkim napadom u “Krokus siti holu”, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Nota u vezi sa ovim terorističkim napadom biće posebno poslata Kijevu kada policija završi istragu”, objasnila je Zaharova, prenosi Tas.

Naglasila je da je nota koja je poslata Ukrajini sadrži materijale i reference koji se odnose na eksploziju na Krimskom mostu, ubistva ruske novinarke Darije Dugine i ratnog dopisnika Vladlena Tatarskog, kao i pokušaj atentata na kopredsjednika partije Pravedna Rusija – Za istinu Zahara Prilepina.

“Zašto u ovoj fazi ne govorimo o napadu u dvorani Krokus? Zato što su potrebni materijali koje službe za sprovođenje zakona moraju da obezbijede. Pojavljuju se nove informacije o mogućem, ostvarenom ili planiranom učešću ukrajinskih specijalnih službi i u nekim drugim terorističkim aktima”, objasnila je Zaharova za Prvi kanal ruske TV.

Na pitanje kojim međunarodnim sudovima je Rusija spremna da se obrati, ona je napomenula da nije pogodan trenutak da se otkrije “sve što u ovoj fazi Rusija sprema režimu u Kijevu”.

“Kijevski režim je izabrao put ekstremizma i terorizma. Više puta su davali izjave da se ne kaju i ne osuđuju postupke pripadnika bataljona Azov i njima sličnih. Imali su vremena da to riješe i shvate da su krenuli drugim putem”, rekla je Zaharova.

Ranije je ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da istražne radnje koje su sproveli nadležni ruski organi ukazuju na umiješanost Ukrajine u niz terorističkih napada na teritoriji Rusije, uključujući i smrtonosni napad u dvorani Krokus u Podmoskovlju.

S tim u vezi, rusko ministarstvo spoljnih poslova prenijelo je ukrajinskim vlastima zahtjev da u skladu sa međunarodnoim konvencijama o suzbijanju terorističkih napada i finansiranja terorizma hitno uhapse i izruče sva lica umiješana u ove terorističke napade, navodi ruska agencija.

Vojna uprava Kijeva: Prijestonica Ukrajine pet puta napadnuta nadzvučnim raketama “cirkon”

Rusija je od početka godine upotrijebila pet svojih novih hipersoničnih projektila “cirkon” za napad na Kijev, saopštila je vojna uprava ukrajinske prestonice.

Napadi su među više od 180 ruskih raketnih i bespilotnih napada pokrenutih Kijev u prva tri mjeseca ove godine, saopštila je administracija u objavi na Telegramu.

Rakete “cirkon” na moru imaju domet od 1.000 kilometara i putuju devet puta većom brzinom od zvuka.

Vojni analitičari kažu da bi hipersonična brzina raketa mogla značiti znatno smanjeno vrijeme reakcije za protivvazdušnu odbranu i sposobnost da se napadnu velike, duboke i ojačane mete.

Predsjednik Vladimir Putin potvrdio je u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije 29. februara da je Rusija koristila rakete cirkon u borbi, ne navodeći koje su lokacije bile mete.

Opisao je “cirkon“ kao dio nove generacije sistema naoružanja bez premca.

Kijevska administracija je saopštila da je grad od početka 2024. takođe pogođen sa šest drugih tipova projektila, uključujući Kh-101, krstareću raketu iz vazduha od kojih je 113 do sada ispaljeno.

Rusija je takođe ispalila 11 projektila “kinžal”, još jedno hipersonično oružje koje putuje nekoliko puta većom brzinom od zvuka, na ukrajinsku prijestonicu ove godine, navodi se u saopštenju.

Radnica u vrtiću tereti se za pomoć rusim snagama u gađanju Harkova

Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) zadržali su radnicu vrtića u Harkovu koja za dostavljnje informacija ruskim obavještajnim službama i pomoć ruskim snagama u gađanju vojnih baza i usmjeravanje raketnih i bespilotnih udara na Harkov.

“U cilju navođenja neprijateljske vatre, osumnjičena je od okupatora dobijala geolokacije potencijalnih ciljeva, a zatim je na tim mjestima vršila preliminarna izviđanja. Krišom je posmatrala objekte iz neposredne blizine, kako bi utvrdila približan broj ljudstva i vojne opreme”, navodi se u saopštenju SBU, prenosi Ukrinform.

Kako se dodaje, osumnjičena je putem Fejsbuk mesindžera slala tekstualne poruke sa koordinatama naznačenim na Gugl mapama.

Na osnovu obavještajnog izvještaja, ruske snage su pripremale vazdušne napade na grad koristeći raketno oružje i dronove kamikaze tipa “šahed“.

Osumnjičena je, dodaje se u saopštenju, razotkrivena u početnoj fazi obavještajne aktivnosti i privedena je u svom stanu.

Istragom je, kako se tvrdi, utvrđeno da je ženu onlajn regrutovala ruska obavještajna služba u jesen 2023. godine.

Kijev: Oborena dva od tri ruska drona lansirana tokom noći

Ukrajinske vazduhoplovne snage su tokom noći oborile dvije od tri bespilotne letjelice “šahed” koje je lansirala Rusija, saopštila je ukrajinska vojska.

Generalštab nije naveo dodatne detalje o napadu u svom izvještaju na Facebooku. Nije jasno da li je dron koji nije presretnut stigao do cilja.

Kako konstatuje Rojters, noć je bila relativno mirna za Ukrajinu nakon serije napada na energetsku infrastrukturu koje je Rusija intenzivirala prije desetak dana.

SBU odbacuje zahtjev Moskve kao ciničan: Tribunal u Hagu čeka Putina

Ukrajinska bezbjednosna služba (SBU) odbacila je zahtjev Moskve da preda sve ljude povezane sa terorističkim aktima počinjenim u Rusiji, uključujući i šefa SBU, kao „besmislen” i rekla da je rusko Ministarstvo spoljnih poslova “zaboravilo” da je lider Kremlja Vladimir Putin bio predmet međunarodnog naloga za hapšenje.

SBU u svom saopštenju ističe da ruski zahtjevi “zvuče posebno cinično iz same terorističke države”, stoga su, kako se navodi, sve tvrdnje ruskog Ministarstva spoljnih poslova besmislene“.

Ukrajinska služba pozvala se na nalog za hapšenje Putina koji je izdao Međunarodni krivični sud u vezi sa prebacivanjem ukrajinske djece u Rusiju i saopštila da ga “tribunal u Hagu čeka“.

Šta se dešavalo juče

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije predalo je zahtjev Ukrajini da uhapsi i izruči sve umiješane u teroristički napad na “Krokus siti hol” u Moskvi 22. marta, kao i druge terorističke napade u Rusiji, uključujući šefa Ukrajinske bezbjednosne službe Vasilija Maljuka.

Inače, Maljuk je nedavno priznao da je organizovao bombardovanje Krimskog mosta u oktobru 2022. godine i otkrio detalje o organizaciji drugih terorističkih napada u Rusiji.

Vojska Rusije saopštava da su uništena tri ukrajinska aviona Su-25 na aerodromu Voznesensk u oblasti Nikolajev.

Kijev tvrdi da Moskva već duže vrijeme gomila krstareće rakete “kalibar”. Šef Glavne obavještajne uprave Kirilo Budanov kaže da su “rakete apsolutno spremne” i upozorava da ih Rusija može iskoristiti za napad.

Rusija će pozvati 150.000 građana na obaveznu vojnu službu u okviru proljećne regrutacije.

Borbe su se vodile i u nedjelju. Ruske snage su nastavile da gađaju energetsku infrastrukturu, dok su ukrajinske dronovima napadale Belgorodsku i Jaroslavsku oblast.

Papa Franjo je na uskršnjoj misi u Vatikanu pozvao Moskvu i Kijev na mir i na potpunu razmjenu zarobljenika – svi za sve.

5

avatar
1000
2
3
0
 
5
MrkelaRole je kingEdedimekjuriKritičar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Role je king
Gost
Role je king

Rusija će tužiti Ukrajinu zbog terorističkog napada u Moskvi,komedija.

Kritičar
Gost
Kritičar

Koliko će još Ukraina biti uništena dok svate da su prevareni ko i mi u ex YU devedesetih.

mekjuri
Gost
mekjuri

nece ne ostace za vjek i vjekova i sav svijet ide tridest god obnova bice dubai 2040……predgradje najbogatije zemlje ukrajne sva pomoc sve sila u ukrajnu navlila….

Mrkela
Gost
Mrkela

Korporacije kupuju sve sto vrijedi po Ukrajini i kad se sklopi primirje jedna od najbogatiji zemalja Evrope ce biti rasparcana ,stranci u svojoj zemlji a otplacivace im kredite za ovo i cukununuci

Ededi
Gost
Ededi

Što ste vi prevareni? Nijeste zadrzali one vile koje ste okupirali u Dubrovniku?
Prevario vas Slobo, Momo?

Send this to a friend