Evropa

„Kiran“ u Italiji odnio tri života, Toskana potopljena

Tri osobe poginule su u Toskani u naletu oluje “Kiran” koja je donijela jake kiše i olujni vjetar.

U gradu Montemurlo, nedaleko od Firence, u svojoj kući se utopio muškarac (85), a poginula je i žena (84).

Treća osoba nastradala je u mjestu Rozinjano, javljaju italijanski mediji.

„Ono što se sinoć dogodilo u Toskani zove se klimatske promjene“, rekao je guverner Euđenio Đani, koji je proglasio vanredno stanje.

Željeznički saobraćaj je ozbiljno poremećen, hiljade ljudi je bez struje, a škole će ostati zatvorene u ruralnim sredinama koje su najteže pogođene lošim vremenom. Tri bolnice u regionu su poplavljene.

Vatrogasci su rekli da su imali desetine intervencija u okolini Firence, Pistoje, Pize i Prata kako bi spasili vozače zaglavljene u vozilima u poplavljenim tunelima ili zbog drveća koje je palo na put.

Gradonačelnik mjesta Prata Mateo Bifoni rekao je da je razmjera štete ogromna.

„U Firenci je situacija kritična“, upozorio je gradonačelnik Dario Nardela. Vrh poplavnog talasa danas bi trebalo da prođe rijekom Arno u poslijepodnevnim časovima.

U akcijama spasavanja učestvuje više hiljada pripadnika civilne zaštite, posebno vatrogasaca i karabinjera, uz pojačanja iz susjednih regiona za transport mašina za čišćenje, i za evakuaciju ugroženih.

Kiša je jutros prestala, a negdje slabije pada, voda je počela da se povlači, ali je narandžasto upozorenje za padavine i jak vjetar na snazi do 18 časova.

Oluja je zahvatila i Veneto, na sjeveroistoku, gdje se dvije osobe vode kao nestale, javljaju lokalni mediji.

Send this to a friend