Evropa

Ko je kriv za toplotni talas?

I dok su Crna Gora i ostatak Balkana izloženi velikim vrućinama međunarodna grupa eksperata zadužena za procjenu klimatskih promjena upozorila je da se Evropa suočava s perspektivom češćih i intenzivnijih vrućina.

<<<Toplotni talas stigao u Crnu Goru: Sjutra ekstremno visoke temperature<<<

U današnjem izvještaju koji se odnosi na procjenu temperatura u francuskom gradu Tuluzu između 26. i 28. juna, “Vorld veder atribjušen” je saopštila da je svaki toplotni talas koji se danas dešava u Evropi postao “vjerovatniji i intenzivniji usljed klimatskih promjena koje su izazvali ljudi”.

Oni su otkrili da su ekstremni uslovi izmjereni tokom tog trodnevnog perioda pet do deset puta vjerovatniji sada nego 1900. godine, prije nego što su emisije gasova staklene bašte imale veliki uticaj na atmosferu.

Grupa eksperata je saopštila da je toplotni talas koji je prošle sedmice pogodio velike djelove Evrope doveo do pojave nekoliko istorijskih rekorda u Francuskoj, Švajcarskoj, Austriji, Njemačkoj, Češkoj i Španiji.

U Njemačkoj, hiljade vatrogasaca, vojnika i pripadnika civilne odbrane danas se bore protiv velikog požara na području koje se koristio za vojne vježbe na sjeveru Njemačke nakon više nedjelja suvog vremena.

Zvaničnici su rekli da je požar u Lubtenu, oko 170 kilometara sjeverozapadno od Berlina, najveći u istoriji pokrajine Meklenburg-Zapadna Pomeranija.

Prema riječima pokrajinskog zvaničnika Štefana Šternberga, pogođeno oko 600 hektara šuma i rastinja.

On je rekao da ima sve više dokaza da je požar podmetnut.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
poserbizzaDPSROKOROKO
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
poserbizza
Gost
poserbizza

milo, zna se

DPS
Gost
DPS

Pa DPS , ko bi drugi

ROKO
Gost
ROKO

Milo bi rekli ovi iz DF_a

ROKO
Gost
ROKO

Milo bi rekli ovi iz DF_a

Send this to a friend