Evropa

Ko su novi ministri u prelaznoj Vladi Austrije?

Novi ministri u prelaznoj Vladi Austrije položili su danas zakletvu.

U austrijskoj vladi se, na mjestima koja su ostala upražnjena poslije povlačenja članova iz redova Slobodarske partije Austrije (FPO), nalaze stručnjaci.

U novoj, prelaznoj austrijskoj vladi, Ministarstvo odbrane vodi vojno lice, zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Austrije general pukovnik Johan Luif, koji je, inače, bio u međunarodnim misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Njega je, kao i druge eksperte – visoke državne službenike, predložio kancelar Sebastijan Kurc.

Ministar odbrane je iskusan vojnik, zamjenik načelnika Generalštaba i šef Direkcije u Generalštabu.

Njega je na visoku dužnost u Generalštab doveo nekadašnji ministar odbrane Hans Peter Doskocil, inače socijaldemokrata, iako je Luif uvijek važio za osobu bliskoj Narodnoj partiji (OVP), koju vodi Kurc.

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen, pred polaganje zakletve novih ministara, ukazao je da zbog vanredne situacije u kojoj se nalazi zemlja želi da novim članovima vlade da par savjeta i smjernica.

Podsjetio bih vas na čemu se oslanja demokratija. Demokratija znači traženje većina uz zaštitu manjina, zbog čega je potreban stalni dijalog, uspostavljanje povjerenja i spremnost na kompromis u cilju zajedničke dobrobiti.

Demokratija ne znači nametanje svog stava. Politika je zanat koji zahtjeva poštovanje prema drugima”, rekao je predsjednik.

Van der Belen je poseban akcenat stavio na EU.

“Ujedinjena Evropa je najbolja ideja koju smo mi Evropljani ikada imali. Nemojte to zaboraviti i dajte doprinos toj ideji, kako bi Austrija imala konstruktivnu ulogu u EU, i aktivno učestvovala u potrebnim reformama“, poručio je on.

U prelaznoj vladi su i bivši predsjednik Višeg suda Ekart Rac na mjestu ministra unutrašnjih poslova, šef socijalnog resora biće nekadašnji šef sekcije Valter Peltner, blizak opozicionoj SPO, a šefica kontrole leta “Austro kontrol” Valeri Hakl preuzeće Ministarstvo infrastrukture i saobraćaj, a ministarstvo sporta i državne uprave, koje je vodio Hajnc Kristijan Štrahe pripalo je Julijani Bogner-Štraus, koja je već na dužnosti kao ministarka za pitanje žena, a vicekancelar je postao ministar finansija Hartvig Leger.

Na mjestu šefice diplomatije ostala Karin Knajsel, koja je došla u vladu preko FPO, ali ne kao članica, već kao nezavisni kandidat.

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen danas je razgovarao sa svim novim članovima vlade, koji će, nakon polaganja zakletve, prisustvovati prvoj sjednici.

Austrijski parlament u ponedjeljak održaće vanrednu sjednicu posvećenu aferi koja je dovela do pada vlade, to jest snimcima koji su se pojavili u javnosti na kojima se vidi kako doskorašnji vicekancelar i lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

Na toj sjednici, kako je najavljivano više opozicionih partija moglo bi zatražiti izglasavanje nepovjerenja vladi kancelara Kurca koja bi trebalo da rukovodi državnim poslovima do prijevremenih izbora koji su najavljeni za septembar.

Predsjednik Austrije, koji je razgovarao sa liderima parlamentarnih partija, pozvao je, u obraćanju javnosti, političare da se prilikom donošenja odluke rukovode stabilnošću zemlje i da njihovo djelovanje i riječi ne budu predizborna kampanja.

Time je on stao uz Kurca tražeći od političara, prije svega Socijaldemokratske partije (SPO), koja u novoj situaciji vidi šansu da se vrati na vlast, da ne ruše prelaznu vladu zarad dobijanja političkih poena, a time zemlju uvedu u još nestabilniju situaciju.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Enigma
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Enigma
Gost
Enigma

Da im pošaljemo Mi Demokrate i malog Aljeku njih je Bog dao za sve 😂😂😂

Send this to a friend