Evropa

Koliko je Putinovo bogatstvo i ko ga čuva

Vladimir Putin

Na papiru, ruski predsjednik Vladimir Putin posjeduje skromno bogatstvo. U stvarnosti, on je vjerovatno jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, piše CNN.

Nakon britanske najave uvođenja sankcija Rusiji, zbog navodnog pokušaja ubistva bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Ujedinjenom Kraljevstvu, Velika Britanija još jednom je pokrenula istragu o Putinovom bogatstvu. To pitanje je zanimljivo i u kontekstu izbora za novog ruskog predsjednika koji se održavaju danas.

“Ruskom narodu ukradeno je 300 milijardi dolara ili više. Moramo svijetu pokazati kakav je Putin zapravo”, izjavio je Tom Tugendat, predsjednik vanjskopolitičkog odbora britanskog parlamenta.

Prema Putinovoj službenoj poreskoj prijavi, on posjeduje stan od 75 kvadratnih metara u Sankt Peterburgu, dva automobila iz sovjetskog perioda, terenac i prikolicu.

Sveukupna predsjednička plata, vojna penzija i kamate na štednju u posljednjih šest godina donijeli su Putinu 38,5 milona rubalja (više od pola miliona eura). Na 13 različitih bankovnih računa ima 243.000 američkih dolara.

Prema ruskom ogranku organizacije “Transparency International” (TI), “ne postoje nepobitni dokazi o tome da je poreska prijava predsjednika Putina nepouzdana ili nepotpuna”. Međutim, iz TI-ja takođe upozoravaju da je ruski sistem prijave imovine izrazito manjkav.

Kritičari, politički protivnici i nezavisni istražitelji Putina optužuju da svoje mnogo veće bogatstvo skriva tako što ono na papiru pripada članovima njegove porodice i bliskim saradnicima.

Send this to a friend