Evropa

Komemoracija u Blajburgu, bez političkih govora i najviših predstavnika vlasti

U Austriji na Lojbaškom polju pored Blajburga održava se komemoracija za zarobljene ustaše, domobrane i hrvatske civile, likvidirane nakon predaje jugoslavenskim partizanima, prenosi Fena.

Komemoracija je počela molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterlojbahu nakon čega će krenuti procesije prema Blajburškom polju, gdje će se održati misa i potom molitva za islamske vjernike, a završiće polaganje vijenaca kod Spomen-obilježja.

Manifestacija se odvija po neizmjenjenom programu u odnosu na prethodne godine, i potrajaće tri sata, ali prvi put neće uključivati političke govore, pa čak ni prisustvo najviših predstavnika vlasti.

Komemoracija je okupila velik broj učesnika, ali i policije, a prostor je označen upozorenjima da je pod video-nadzorom. Nije uočeno da učesnici imaju nedopuštene simbole, nose samo hrvatske zastave.

Početkom marta Biskupija u Klangenfurtu odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise obrazlažući da se politički instrumentalizuje i da je postala dio “političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije “.

Mediji su nagađali da je komemoracija dovedena u pitanje, pa su najviši predstavnici hrvatske vlasti razgovarali s kolegama u Austriji, nakon čega je odobreno da se “Blajburg” vodi kao javno okupljanje.

 

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
LipovoBoka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Chidim se da I ovo nije nazvano genocidom?

Boka
Gost
Boka

Tito dje si sad da poravnas i ove ,kao sto si ove sto su pod zemlju 45′

Send this to a friend