Evropa

Komonvelt tajno određuje nasljednika kraljice Elizabete II

Kraljica Elizabeta

Zemlje Komonvelta, koje su nekada činile britansku imperiju, započele su tajne konsultacije o tome ko bi mogao da naslijedi kraljicu Elizabetu II na čelu te organizacije, objavio je BBC.

Pitanje je veoma osjetljivo jer uloga čelnika britanskog carstva, odnosno Komonvelta, se ne prenosi automatski na princa od Velsa nakon što kraljica umre.

Formirana je visoka grupa kako bi razmotrila pitanje upravljanja međunarodnom organizacijom Komonvelta. Najavljeno je da će predstavnici država razmatrati generalno rad komonvelta, ali BBC saznaje da je najvažnije pitanje šta će se dešavati kada kraljica koja u aprilu puni 92 godine, umre.

Grupa koja je formirana će podnijeti izvještaj šefovima država i vlada Komonvelta koji će biti održan u aprilu i za koji se smatra da će biti posljednji kom će Elizabeta II prisustvovati.

Drugi izvori BBC tvrde da će se o nasljedniku razgovarati tek na sastanku šefova država i vlada u aprilu i to u dijelu iza zatvorenih vrata Vindzorske palate.

Kraljica je na čelu organizacije još od krunisanja 1953. godine. Komonvelt je danas organizacija koja ima 53 države članice.

Send this to a friend