Evropa

Konte Italijanima: Previše se okupljate u kafićima, nije trenutak za slavlje

Italijanski premijer Đuzepe Konte kazao je danas da je zabrinut zbog mogućeg povratka epidemije koronavirusa pošto se građani sve više okupljaju u kafićima.

<<<Restorani u Italiji otvoreni: Vlasnici zapisuju imena gostiju, adresu, broj telefona….<<<

“Nije trenutak za slavlje”, upozorio je Konte i dodao da je u sadašnjoj situaciji neophodno poštovati mjere držanja fizičkog odstojanja kao i nošenje zaštitne maske.

U Italiji je poslie epidemije, tokom koje je preminulo više od 32.000 ljudi, od 4. maja počelo ublažavanje mjera karantina stanovništva. Italijani su počeli da izlaze poslije dva mjeseca izolacije i ograničene slobode kretanja, ali su mnogi željni da se vrate i društvenom životu.

Radnje, kafei i restorani u ponedjeljak su ponovo otvoreni, a od tada u cijeloj zemlji su viđeni brojni mlađi građani koji proslavljaju izazlak iz karantina na terasama kafea.

Lokalni mediji prenijeli su i fotografije okupljenih bez maske po kafeima kako nazdravljaju.

Predsjednik italijanske regije Veneto Luka Zaja upozorio je da će ponovo zatvoriti restorane, kafiće i plaže ako se poveća broj zaraženih zbog nepridržavanja mjera zaštite.

“Nemam ništa protiv špricera i aperitiva, ali tražim da se izbjegavaju okupljanja i da se nose maske”, dodao je Zaja poslije objavljenih fotografija mladih u Padovi na kojima su pili i veselili se bez maske i držanja fizičke distance.

Send this to a friend