Evropa

Kremlj upozorio Zelenskog da ne traži oštrije sankcije Rusiji

Zelenski

Kremlj je upozorio novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je od Sjedinjenih Američkih Država zatražio nove ekonomske sankcije Rusiji, da se tako neće zaustaviti rat na istoku Ukrajine.

“Takva retorika neće pomoći Ukrajini da riješi problem na jugoistoku”, rekao je novinarima Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, misleći na separatistička područja u Ukrajini, gdje je od početka rata u proljeće 2014. godine poginulo gotovo 13.000 ljudi.

Volodimir Zelenski je početkom sedmice stupio na dužnost nakon nadmoćne pobjede na ukrajinskim predsjedničkim izborima u aprilu i odmah ukinuo parlament.

Osim toga, kao glavni zadatak postavio je ispred sebe prekid sukoba s proruskim separatistima.

Peskov: Poštovati mirovni ugovor iz Minska

“Ne možemo sami pobijediti rusku agresiju”, rekao je na susretu s američkim zvaničnicima prilikom svečane ceremonije, dodajući da treba “pooštriti sankcije”.

Američko izaslanstvo je predvodio ministar za energetiku Rik Peri.

Peskov je dodao da samo Ukrajina može zaustaviti sukob na istoku zemlje, tako što će poštovati mirovni ugovor potpisan u Minsku 2015. godine, pod pokroviteljstvom Kijeva, Moskve, Berlina i Pariza.

Mirovni ugovor iz Minska omogućio je znatno smanjenje sukoba na istoku Ukrajine, ali su pojedinačni izgredi i dalje redovni na graničnim linijama.

Politički dio ugovora je ostao mrtvo slovo na papiru, a sukobljene strane se međusobno optužuju za njegovo neuspješno provođenje podsjeća AFP.

 

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
EnesaBahatost
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Enesa
Gost
Enesa

A USA imaju miroljubljivu politiku,pocev od Vijetnama pa na ovamo. Oni nisu bacali bombe sa osiromasenim uranijumom ,nego se to nama prezentalo. To je u stvari bilo cvijece,ruže…

Bahatost
Gost
Bahatost

Rusija ima bahatu politiku, ili prijeti ili okupira susjedne drzave ali i sire.

Send this to a friend