Evropa

Kurc poručio da EU ne može primiti sve migrante, demonstranti ga nazvali Bebi Hitlerom

Sebastijan Kurc (Foto: EPA)

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc savjetovao je Hrišćansko-demokratsku uniju u njemačkoj pokrajini Tiringen da ne ulazi u koaliciju s desničarskom Alternativom za Njemačku.

On je istakao da nije moguć neograničen prijem azilanata u Evropi i da je neophodna zaštita spolljnih granica Evropske unije.

Kurc je sinoć govorio na godišnjem prijemu CDU-a Tiringen u Erfurtu i podržao njenog lidera Mikea Mohringa, kojem ne bi savjetovao da uđe u saradnju s AfD-om.

Pred oko 3.300 članova CDU-a, on je, na konstataciju da se očekuje da će AfD na pokrajinskim izborima dobro proći i pitanje da li bi Mohringu savjetovao da uspostavi koaliciju s tom strankom, pošto je on sam ušao u saradnju sa Slobodarskom partijom Austrije u Beču, odgovorio: “Ne, ne bih mu to savjetovao.”

Demonstranti ga nazivali Bebi Hitlerom

Kurc je poručio da se ne može preslikati politički sistem i da se AfD i FPO ne mogu porediti.

Rekao je da koalicija njegove Narodne partije Austrije s FPO-om nije imala alternativu nakon izbora na jesen prošle godine, jer je Socijaldemokratska partija Austrije odbila biti “junior partner”.

Kurc je na skupu CDU-a govorio o zaštiti spoljne granice EU-a, dok su ljevičari ispred hale protestirali protiv njega, nazivajući ga “Bebi Hitlerom”.

Istakao je da je cilj austrijskog predsjedavanja EU-om smanjivanje tenzija u Uniji.

Izrazio je zadovoljstvo što je, nakon duge svađe, u junu, na Samitu EU-a, konačno napravljen važan napredak kod teme azila.

Svi kanali za dijalog da ostanu otvoreni

“Nije moguć neograničen prijem azilanata u Evropi, već zajednička zaštita spoljnih granica i pomoć u zemljama porijekla”, podvukao je Kurc, dodajući da će Unija raditi na jačanju Fronteksa te da Italija i Grčka neće biti ostavljene same.

Osvrnuo se i na granične kontrole između Njemačke i Austrije, rekavši da “svi mi imamo odgovornost da učinimo ih nepotrebnim”.

Na skupu CDU-a Kurc je bio upitan i za tijesan odnos Austrije s Rusijom, na šta je kazao da želi da svi kanali za dijalog ostanu otvoreni.

1 Komentar na "Kurc poručio da EU ne može primiti sve migrante, demonstranti ga nazvali Bebi Hitlerom"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend