Evropa

Kurc: Zapadni Balkan zaslužuje da bude dio EU

Kurc

Evropska unija će biti kompletna tek kada se toj zajednici nacija pridruže i zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je u Strazburu austrijski kancelar Sebastijan Kurc, predstavljajući poslanicima Evropskog parlamenta prioritete austrijskog predsedavanja EU.

On je poručio da će jedan od tri prioriteta austrijskog predsjedavanja biti približavanje Zapadnog Balkana članstvu u EU. Kao preostale prioritete, naveo je bezbjednost i borbu protiv ilegalne migracije, kao i digitalizaciju i automatizaciju u cilju osiguranja prosperiteta EU.

“Zapadni Balkan ne samo da ima evropsku perspektivu koju zaslužuje, već zaslužuje i članstvo u EU. Zato ćemo i raditi najbolje što znamo kako bi podržali proces njihovog pristupanja EU”, izjavio je Kurc.

On je, takođe, poručio da EU mora da bude aktivna u svom susjedstvu kako bi osigurala stabilnost, bezbjednost i mir.

“Jugoistočna Evropa, a posebno Zapadni Balkan, blizu su srca Austriji”, kaže Kurc.

Austrijski kancelar je zatražio da se zemljama Zapadnog Balkana da “iskrena perpektiva” i omogući stabilno napredovanje ka članstvu u EU, da bi se, kako je rekao, pobijedile druge zemlje koje imaju uticaj u regionu i kompletirao EU projekat.

“Moramo da u nekom trenutku završimo projekat EU i uvedemo te zemlje u Uniju kako bi doprinijeli napretku EU, ali i podržali naše osnovne vrijednosti”, ocijenio je Kurc.

3 Komentara na "Kurc: Zapadni Balkan zaslužuje da bude dio EU"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend