Evropa

Lider slovenačke opozicije uslovno osuđen jer je novinarke nazvao prostitutkama

Lidera slovenačke opozicije i bivšeg premijera Janeza Janšu okružni sud u Celju nepravosnažno je osudio na uslovnu kaznu od tri mjeseca zatvora, jer je na Tviteru dvije novinarke Eugeniju Karl i Mojcu Šetinc Pašek nazvao medijskim prostitutkama.

To se desilo nakon što su u emisiji novinarke slovenačke televizije, kako je rekao, nekorektno izvještavale o njegovoj stranci.

Podsjećanja radi, u udarnom terminu javnog servisa početkom 2016. godine objavljena je emisija u kojoj je Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS) prikazana kao stranka čiji su članovi navodno povezani s desnicom koja traži reviziju istorije. To je dokumentovano navodom da su njeni članovi registrovani u Fejsbuk grupi “Legija smrti”, što je stranka demantovala.

U tome su se prepoznale autorka emisije i novinarka Karl i Paše, te su zbog uvrede časti tražile odštetu i tužile Janšu.

U tužbi za odštetu već im je pravosnažno dodijeljeno po 6.000 eura, a sad je sud u Celju donio neprasnažnu presudu i u krivičnom dijelu parnice.

Slovenački opozicioni prvak je na sudu izjavio da je svojim tvitom reagovao na nekorektno izvještavanje spomenutih novinarki o njegovoj stranci i da zapisom “nije mislio na polnu, nego medijsku prostituciju”, te da im je ako su to tako shvatile spreman ponuditi izvinjenje.

Janša je nakon završetka suđenja kazao da je njegov tvit bio reakcija na televizijski prilog novinarke Eugenije koja je u emisiji izrekla “hrpu gnusnih laži” na račun članova SDS-a, te da je njenu emisiju videlo 100.000 ljudi, dok je njegov tvit pročitalo možda samo nekoliko stotina njegovih pratilaca na društvenim mrežama.

Send this to a friend