Evropa

Lideri EU počinju razgovore o novom Junkeru

Lideri Evropske unije okupljaju se u Briselu kako bi pregovarali o tome ko bi trebalo da predvodi ključne institucije EU u narednih pet godina.

Predsjednici i premijeri zemalja članica EU sastaće se na večeri na kojoj bi trebalo da izaberu nasljednika Žan Klod Junkera na mjestu predsjednika Evropske komisije.

Oni će vjerovatno razmotriti i kandidate za predsjednika Evropskog savjeta, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost, funkcije koju je do sada obavljala Federika Mogerini, i predsjednika Evropske centralne banke, prenosi AP.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da želi da se postigne brz dogovor o tome ko bi trebalo da vodi Evropsku komisiju, koja predlaže i sprovodi zakone bloka.

Na izborima za Evropski parlament, Evropska narodna stranka (EPP) osvojila je najveći broj mandata – 179, ali da bi bila dio vladajuće većine mora da uđe u koaliciju sa nekom drugom strankom koja je osvojila dovoljan broj mjesta.

Da li će u koaliciju ući sa drugoplasiranom grupom Socijalisti i Demokrate (S&D) ne zna se budući da je njen lider Udo Bulman rekao da je konzervativna EPP izgubila političku moć na jučerašnjim izborima, da ne može da traži kao svoje pravo da bude u većini koja će da odlučuje o tome ko će biti novi predsjednik Komisije.

Send this to a friend